Petak, 06.12.2019.

12:15

Guverner Najrobija uhapšen zbog malverzacija

Guverner Najrobija Majk Sonko uhapšen je zbog malverzacije i poslednji je u nizu zvaničnika privedenih u sklopu borbe protiv korupcije u Keniji.

Izvor: Beta/AFP

Guverner Najrobija uhapšen zbog malverzacija
Ilustracija: Depositphotos/ Londondeposit

"Guverner Najrobija Majk Sonko je uhapšen i odveden na sud", saopštila je Komisija za etiku i protiv korupcije.

Sonko je optužen zajedno sa drugim zvaničnicima za nezakonito primanje novca i sticanje imovine u ukupnoj vrednosti od 3,5 miliona dolara (3,1 miliona evra).

Tužilaštvo je saopštilo da je prikupilo dovoljno dokaza protiv Sonka za "nezakonito sticanje imovine, pranje novca i druge privredne zločine".

Vlasti Kenije su 2017. godine postavile veoma popularnog Sonku za guvernera ; Najrobija premda je poznatno da je u mladosti bio u zatvoru i da je redovno optuživan u javnosti za ilegalne radnje, kao što je šverc droge.

Sonko je popularan kod siromašnih građana jer je uspostavio vatrogasnu i službu hitne pomoći zadužene da pomažu onima koji žive u siromašnim četvrtima.

Guverner Najrobija gaji "gangsterski imidž" sa velikim zlatnim lancima oko vrata, zlatnim prstenjem i pozlaćenim cipelama.

Predsednik Kenije Uhuru Kenijata koji je ponovo izabran za šefa države krajem 2017. godine, krenuo je u rat protiv korupcije u zemlji u kojoj decenijama vlada kultura davanja i primanja mita. Od tada je uhapšeno nekoliko desetina visokih zvaničnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: