Utorak, 06.08.2019.

21:24

Erdogan: Nema dokaza da ruski S-400 može da ugrozi NATO

Ruski raketni sistem S-400 ne može da ugrozi NATO, izjavio je turski predsednik Redžep Taip Erdogan u Ankari.

Izvor: Beta

Erdogan: Nema dokaza da ruski S-400 može da ugrozi NATO
EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

"Nema dokaza da ruski raketni sistem S-400 može da nanese štetu NATO ili avionu F-35", rekao je Erdogan u govoru na TV Aberturk, izveštava agencija Tass.

On je dodao da je nabavka S-400 za Tursku kompletno komercijalni potez i dodao da je zvanična Ankara predložila stvaranje tursko - američke komisije koja bi razmotrila zabrinutost Vašingotona zbog raketnog sistema S-400.

Erdogan je dodao da očekuje da SAD preduzmu "prave korake".

"Ja se nadam da predsednik Tramp delovati u pravom smeru i neće dozvoliti da naši bilateralni odnosi postanu taoci S-400", zaključio je on.

SAD su u julu ove godine ;odlučile da isključe Ankaru iz programa borbenih aviona F-35, odnosno da ih neće isporučiti Turskoj zbog kupovine ruskog raketnog sistema S-400 koji će služiti za "otkrivanje tehnoloških tajni".

NATO je odbio da uključi turski S-400 u svoj sistem protivazdušne odbrane.

Prva vest o rusko pregovorima o isporuci S-400 Turskoj se pojavila u novembru 2016, a u septembru sledeće godine je Erdogan objavio da je sporazum potpisan i da je Ankara platila porudžbinu unapred.

Sergej Čemezov iz ruske državne Rostek korporacije je u decembru 2017. godine obelodanio da je ovaj posao vredan 2,5 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: