"Zakon o kulturi odobren u Briselu"

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac je izjavio da je finalni predlog zakona o kulturi postavljen na sajt tog ministarstva i da je odobren u Briselu.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 11.05.2015.

18:19

Default images
Foto: Tanjug

Međutim, prema njegovim rečima, sada se čeka da prođe kontrolu i u ostalim ministarstvima pre nego što bude usvojen.

Tasovac je iznoseći informacije o radu tog ministarstva od januara do marta ove godine na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, naveo i da će biti formirana radna grupa za zakon o kulturnim dobrima.

Upitan šta tačno odbrojavaju satovi na Narodnom muzeju i Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, kada za prvi ne postoji plan rekonstrukcije, Tasovac je kazao da je dobro da se nešto u vezi sa rekonstrukcijom pomerilo i da će se muzeji sređivati po fazama. On je dodao da se paralelno sa radom na fasadi Narodnog muzeja radi i na planu rekonstrukcije.

Ministar je dodao da će delegacija Ministarstva kulture i odbora za obnovu Hilandara u junu posetiti manastirski kompleks kako bi sačinila izveštaj šta je urađeno od novca koje Ministarstvo izdvaja za obnovu već 10 godina.

Poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević upitao je Tasovca kako komentariše to da su u Srbiji doneti reformski zakoni koji se odnose na medije, a da je u ovom trenutku cenzura prisutna više nego ikada. On je naveo i primer novinarke Danice Vučenić koja je navela da više nema uslova da se bavi novinarstvom.

Tasovac nije govorio o cenzuri, ali je dodao da je čest slučaj kada novinari prelaze u marketing jer tamo ima više novca, a da nisu tačne tvrdnje da vladajuća partija ili ministri nisu hteli da gostuju u emisiji koju je vodila Vučenić.

Tasovac je dodao da je nakon donošenja zakona, u fazi implementacije, najvažnije da budu ojačana regulatorna tela, kakva su Savet za štampu ili republička radiodifuzna agencija.

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović kazao je da o cenzuri najviše govore oni koji je stvaraju. On je kazao da najveći broj medija, "naročito listovi NIN, Novi magazin i Vreme", jednostrano pišu potiv premijera Aleksandra Vučića i SNS-a i da oni cenzurišu drugu stranu.

"Osim nekoliko medija koji su skloniji Vladi, konkretno televizija Pink i "Informer", svi ostali mediji su antivladini. Da li ste primetili da oni koji najviše kukaju na cenzuru najviše cenzurišu", kazao je Đukanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: