"Ponovo da preispitamo sebe"

Svetom arhijerejskom liturgijom i podelom ordena ispred hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Nišu obeleženo je 17 vekova Milanskog edikta.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 06.10.2013.

09:09

Default images

U liturgiji koju je vodio vaseljenski partijarh Vartolomej, učestvovali su partijarsi moskovski, jerusalimski i srpski, arhijepiskopi pomesnih pravoslavnih crkava, arhijereji srpske pravoslavne crkve i sveštenici.

Orden Svetog cara Konstantina dobili su svi prisutni patrijarsi i poglavari crkava predvođeni Vaseljenskim vladikom Vartolomejom i predstavnicima svetovnog i političkog života, predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, predsednik Crne Gore Filip Vujanović (koji nije bio prisutan), predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević princeza Katarina, predstavnici vlade Srbije, vojske, diplomatskog kora i najviših državnih institucija.

U završnoj besedi Patrijarh Irinej je podsetio na značaj jubileja koji danas obeležavamo.

"Danas obeležavamo veliki istorijski događaj koji je promenio lice sveta, događaj koji je vreme podelio na pagansko i hrišćansko".
Foto: Tanjug
Poslednju reč u besedi imao je Vladika Vaseljenski Vartolomej koji je rekao da "ova velika božanstvena svečanost predstavlja obavezu za pravoslavnu crkvu da ponovo preispita sebe kako bi svi i lično vaskrsnuli".

On je podsetio na progon hrišćana pre proglašenja Milanskog edikta, koji, kako je rekao, traje i danas u Siriji, Nigeriji, Rusiji, Poljskoj, Iraku, Egiptu i drugim delovima sveta.

"Milanski Edikt predstavlja izvor iz koga je proisteklo i proklamovano načelo verske slobode u čitavom svetu", rekao je Vartolomej.

"Što je u telu duša, to su u svetu hrišćani", kazao je Vartolomej i ukazao na pojavu u zemljama tzv. zapadne civilizacije, koje su nekada bile hrišćanske, ali koje sada ubrzano idu putem sekularizacije i dehristanizacije, pa je zato, kako je dodao, upravo njima potrebno da ponovo ukažemo i izložimo istinu o Krstu, sili i premudrosti Božjoj.
Patrijarh Vartolomej (Foto: Tanjug)
Samo objedinjavanje evropskih naroda u naše dane, ljudska prava, socijalno odgovorna država, jednakost među ljudima, verska tolerancija, sve to kao sadržaj Milanskog edikta nadahnuto je načelima Svetog Jevanđelja, kazao je Vartolomej.

Nemoguće je da se u praksi primene načela Milanskog edikta ako ne vodimo konstruktivan dijalog sa čovekom savremenostiu današnjem međusobno podeljenom svetu, koji uprkos svojoj podeljenosti pokušava da nađe izlaze putem mirnih dijaloga i pomirenja, poručio je Vartolomej.

"Prvenstvo ima mirno sapostojanje ljudi.Nije dozvoljeno da se neguje verski fanatizam koji je naneo veliko zlo u prošlosti, ali ih nanosi i danas, pa je potrebno na delu proklamovati da ratni sukobi nisu verska dužnost, da ravnodušnost koja ih prati takođe nije dozvoljena.

Postoje mirni načini rešavanja međuljudskih razlika i da oni koji tvrde suprotno ne izražavaju pravu volju Božju, poručio je vaseljenski patrijarh.

Liturgiji je prisustvovala delegacija državnog vrha Srbije predvođena predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem i članovi vlade, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici drugih hrišćanskih crkava i verskih zajednica, rimokatoličke crkve i islamske, anglikanske crkve i drugih verskih zajednica, hrišćanskih udruženja iz Evrope i sveta.
Foto: Tanjug
Crkveni velikodostojnici prisustvovali su u subotu molitvenom dočeku u Sabornoj crkvi, a zvanično ih je dočekao poglavar SPC, patrijarh Irinej i pozdravio ih posebnom molitvom za dobrodošlicu.

Molitvi slavljenja Hrista prisustvovali su Vaseljenski patrijarh Vartolomej, patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, drugi crkveni velikodostojnici, kao i ambasadori pravoslavnih zemlja i brojni vernici.

Vaseljenski partrijarh Vartolomej poželeo je da Srbija i njen narod, oporavljeni od gonjenja i stradanja, mogu da ostvaruju svoj hrišćanski život, jer se "prvi znaci duhovne obnove u Srbiji već primećuju, a to je najava proleća koje počinje kod vas".
Carigradski i vaseljenski patrijarh Vartolomej, jerusalimski Teofil i patrijarh srpski Irinej (Tanjug)
Nakon bogosluženja u Sabornoj crkvi on je poželo i da Gospod sačuva nepovređenu, celovitu i "mučeničkom krvlju natopljenu", srpsku zemlju i njenu crkvu.

Po završetku molitve, patrijarh Irinej primio je u Patrijaršiji crkvene velikodostojnike i tom prilikom podsetio da će završnoj proslavi Milanskog edikta prisustovati predstavnici pravoslavnih crkava, ali i drugih crkava i verskih zajednica u svetu.

To je prilika, rekao je Irinej, da se nađe put i napravi novi dogovor za prevazilažnje drugih problema u životu hrišćanske zajednice, te da bi to mogao biti "prvi korak ka našem zbližavanju i jevanđelskom apostolskom jedinstvu".
Foto: Tanjug
I predsednik Srbije primio je u subotu velikodostojnike i predstavnike hrišćanskih crkava, organizacija i udruženja iz Evrope, koji su se u Beogradu okupili povodom centralne svečanosti u okviru proslave 17 vekova od donošenja Milanskog edikta.

Nikolić je u zdravici poglavarima i velikodostojnicima hrišćanskih crkava, rekao da je na Kosovu i Metohiji vreme vraćeno u period pre Milanskog edikta, kojim je hrišćanima odobrena sloboda veroispovesti, i da pravoslavno hrišćanstvo tamo preživljava dane teškog iskušenja.

"Nažalost, postoji jedan deo Srbije u kome je Srbija sprečena da sprovodi svoja verovanja i zakone. Na svetom KiM vreme je vraćeno u period pre Milanskog edikta i pravoslavno hrišćanstvo preživljava dane teškog iskušenja. Hvala vam na podršci koju nam dajete da opstanemo i sačuvamu našu kolevku hrišćanstva. Pomažete Srbima koji veruju u Božju pravdu, zato se naša himna zove "Bože pravde"", poručio je Nikolić. Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril je u svojoj zdravici poručio da pitanje čvrstih garancija zaštite istorijskog nasleđa Srpske pravoslavne crkve i bezbednosti pravoslavnih Srba treba da bude jedna od prioritetnih tema u političkom dijalogu o budućnosti Kosova i Metohije.

"Želimo da Vas uverimo predsedniče da smo sa vama u borbi za opstanak vašeg naroda na pradedovskoj zemlji i da ćemo se za to moliti Bogu. Čuvamo veru pravoslavnu, ostajemo ono što jesmo i u to ime podižem ovu zdravicu", poručio je ruski patrijarh.

Milanski edikt je zakonski akt koji su doneli carevi Konstantin Veliki, rođen 272. godine u današnjem Nišu, i Licinije.
Graðani tokom svete arhijerejske liturgije (Tanjug)
Inače, građani Niša su sinoć u 21 sat i pet minuta, na raskršću Bulevara Nemanjića i Sremske, upaljenim svećama formirali svetleći krst, čime su na simboličan način poslali poruku svetu - "I ja sam deo krsta", u okviru obeležavanja 1700 godina Milanskog edikta.

Kako su Nišlije napravile krst od sveća možete da pogledate OVDE.

Svetu arhijerejsku liturgiju i svečanost u Nišu obezbeđivalo je oko 1.000 pripadnika policije i specijalnih jedinica i pratilo više od 50 akreditovanih novinarskih ekipa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

246 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: