Tači: Istorijski sporazum

Šef prištinske delegacije, kosovski premijer Hašim Tači, ocenjuje da je sporazum koji je postignut s delegacijom Beograda "istorijski i da će zaceliti rane".

Izvor: B92

Petak, 19.04.2013.

17:03

Default images

Tači je rekao da postignuti dogovor garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Kosova i da ga nije bilo lako postići, s obzirom na tešku prošlost albansko-srpskih odnosa

"I pored svega, zajednički smo uspeli da premostimo razlike", istakao je Tači i dodao da je svestan toga da će sa obe strane biti onih koji će se protiviti sporazumu.

Dodavši da on "jamči priznanje Kosova", istakao je da se "utire put daljoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova".

"Ovo je ipak najbolje rešenje kako za nas, tako i za Srbiju i ceo region", rekao je on. Tači je rekao da će njegova vlada narednih dana početi primenu sporazuma u koordinaciji sa Euleksom, Evropskim insitucijama i NATO-om.

"Ako budemo imali mudrosti i znanja da ga primenimo, ovaj sporazum će zaceliti rane iz prošlosti", zaključio je Tači.

"To je sporazum za budućnost obe zemlje i za budućnost Evropske unije", rekao je on.

Tači očekuje da će države koje još nisu priznale Kosovo to što pre učiniti i da se nada da će Kosovo uskoro ući i u Ujedinjene nacije.

Iz Prištine su stigle slične ocene, kao i poruka zahvalnosti ledi Ešton i SAD.

Sporazum koji su u Briselu postigli premijeri Kosova i Srbije Hašim Tači i Ivica Dačić u Prištini se različito ocenjuju - od toga da je to istorijski sporazum do ocena da je to stvaranje Republike Srpske na teritoriji Kosova.

Jahjaga pozdravila dogovor

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga pozdravila je dogovor o predlogu sporazuma između Beograda i Prištine, ocenivši da će on biti od važnosti za uspostavljanje saradnje i normalizaciju međusobnih odnosa.

“Predsednica Jahjaga smatra da sporazum koji je postignut pomaze uspostavljanu svestrane saradnje i relaksira odnose između naše dve nezavisne i suverene države, pomažući na putu učlanjenja u EU i predstavlja konkretan doprinos miru i stabilnosti u regionu”, navodi se u saopštenju kabineta kosovske predsednice.

Jahjaga je ocenila da dijalog nema alternativu i da je jedini način za nalaženje rešenja koja pomažu lakšem životu građana. Prvi zamenik premijera Kosova Bedžet Pacoli, koji je i lider članice vladajuće većine Koalicije za novo Kosovo, ocenio je da se radi o istorijskom sporazumu.

"Čestitao sam premjeru na ovom poslu, jer samo veliki i retki ljudi imali su snagu da to urade. Treba mu čestitati jer se ni jednog trenutka nije dvoumio oko dijaloga. Trpeo je psovke, uvrede, kritike i neprincipijelne pritiske koji su na njega vršeni", kazao je Pacoli.

Asocijacija opština na severu Kosova biće organizovana i imati ovlašćenja prema kosovskim zakonima, dok će postojati samo jedna policija za celu teritoriju Kosova, rekao je za prištinske medije zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči, koji je bio i člna delegacije Kosova u razgovorima s Beogradom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: