Klinton:Praktični u čuvanju resursa

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton kaže da je potrebno preduzeti praktične korake kako bi se rešili problemi životne sredine i promovisao održivi razvoj.

Izvor: B92

Petak, 22.06.2012.

20:43

Default images

Ona je pozvala svetske lidera da u tom cilju sarađuju s privatnim sektorim.

"U 21. veku jedini moguć razvoj je održiv razvoj. Jedini način da se obezbedi dugotrajan napredak za sve je očuvanje naših resursa i zaštita zajedničke životne sredine", izjavila je Hilari Klinton završnog dana konferencije UN o održivom razvoju "Rio+20" u Rio de Žaneiru.

Ona je najavila neke od inicijativa koje će pokrenuti SAD, među kojima je saradnja s više od 400 kompanija u nastojanju da zaustave krčenje šuma, kao i 20 miliona dolara subvencija za pokretanje projekata čiste energije u Africi.

"Znamo da će nam se suditi ne po tome šta smo rekli ili šta smo nameravali da uradimo, nego po tome da li smo ostvarili rezultate za ljude koji danas žive i za buduće generacije", kazala je američka državna sekretarka.

Na konferenciji su učestvovale delegacije iz 193 zemlje i oko 50.000 ljudi, a pored državnih zvaničnika, u Rio de Žaneiru su se okupile hiljade ljudi iz nevladinog sektora, od grupa latinoameričkih urođenika do aktivista za zaštitu ljudskih prava, životne sredine, sindikata...

U Rio de Žaneiru istovremeno je održan i Narodni samit, čiji su učesnici tražili radikalnije mere u zaštiti životne sredine.

Predstavnici nevladinih organizacija izrazili su nezadovoljstvo ishodom konferencije, tvrdeći da svetski lideri nisu uspeli da se usaglase po pitanju mera koje je potrebno preduzeti i da se nisu obavezali ni na šta.

Završna deklaracija, prema oceni mnogih kritičara, nije ambiciozna i ne predstavlja veći napredak od onoga što je učinjeno na prvom Samitu o zemlji pre 20 godina.

Brazilska ministarka za životnu sredinu Isabela Tešeira izjavila je da pregovori u kojoj učestvuje toliko zemalja uvek ostavljaju većinu strana nezadovoljnim, ali da je završni dokument, iako ne ispunjava sve ambicije, najbolji dogovor koji je mogao da bude postignut.

Podsetimo da se američka sekretarka sastala danas I sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: