Tadićeva izjava poruka Nemačkoj?

Boris Tadić pozvao je na povlačenje s barikada na KiM dva dana pre nego što će ministri šefovi diplomatije članica EU neformalno razmeniti mišljenja o Srbiji.

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2011.

09:18

Default images

Tadićev apel usledio je dan nakon incidenta u Jagnjenici, kada je, pored 66 Srba, povređeno i više desetina vojnika Kfora.

Prema saznanjima lista "Danas", srpski zvaničnici su odmah potom dobili jasna upozorenja iz više evropskih prestonica, kao i iz Brisela, da je kandidatura Srbije za članstvo u EU postala žestoko ugrožena.

Prekjuče u popodnevnim i večernjim satima kao najizvesnija se nametnula verzija da će, prvo Savet ministara spoljnih poslova EU na zasedanju u ponedeljak, 5. decembra, a onda konačno i Evropski savet u petak, 9. decembra zaključiti da se odlaže donošenje odluke o srpskoj kandidaturi.

Da u Beogradu moraju da požure sa nedvosmislenom reakcijom na nasilje na severu Kosova postalo je jasno nakon potvrde vesti da će ministri spoljnih poslova 27 zemalja članica EU neformalno razmeniti mišljenja o Srbiji već u četvrtak, 1. decembra. Istovremeno, srpski državni vrh posebno je zabrinula činjenica da su u Jagnjenici povređeni vojnici iz Nemačke, zemlje s najtvrđim stavom u EU prema uslovima koje Beograd mora da ispuni za sticanje statusa kandidata.

To što su upravo nemački pripadnici Kfora poslati u akciju uklanjanja barikada bio je još jedan signal da Berlin ne odustaje od svojih principa kada je reč o situaciji na severu Kosova. Na sve se nadovezala okolnost da će Srbija biti predmet (nezvanične) rasprave poslanika u nemačkom državnom parlamentu Bundestagu u četvrtak i petak, 1. i 2. decembra.

Upravo reakcija Beograda na najnovije nasilje oko barikada, a u svetlu bezbednosnih informacija da će Kfor nastaviti sa akcijama, kao i političkih upozorenja da je status kandidata kao nikad do sada ugrožen, bila je tema višesatnog sastanka u Predsedništvu Srbije prekjuče kasno po podne i uveče.

Sastanku su, između ostalih, prisustvovali predsednik Tadić sa najbližim saradnicima, šef beogradskog tima za dijalog s Prištinom Borislav Stefanović i ministar za KIM Goran Bogdanović.

U svetlu svih ovih dešavanja treba posmatrati jučerašnju, jasnu i glasnu, poruku Borisa Tadića da barikade, koje na severu KiM postoje još od 25. jula, treba da odu u prošlost.

„U ovoj situaciji samo ekstremisti imaju koristi i u ovoj atmosferi se ne mogu rešavati problemi... Nestabilnost sasvim sigurno utiče ne samo na dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, već i na međunarodni kredibilitet naše zemlje... Sada smo dalji od statusa kandidata nego što smo bili prekjuče, upravo zbog onog što se desilo na severu Kosova“, rekao je Tadić i dodao da je mnogo onih kojima je u interesu da Srbija ne dobije status kandidata. Tu spadaju vođe organizovanog kriminala, ekstremističke snage u Srbiji, vlasti u Prištini, ali i zemlje članice EU koje ne žele proširenje Unije.

Predsednik je upozorio i da najnoviji događaji na severu Kosova urušavaju međunarodni ugled Srbije i njene kapacitete da brani nacionalne interese. „Pucnjava i paljenje kamiona sasvim sigurno ruše međunarodni kredibilitet, a to snižava kapacitet Srbije da brani legitimne interese svojih građana i državnih interesa na KiM“, rekao je Tadić.

Barikade, prema njegovim rečima, dodatno provociraju akcije Kfora, zbog čega su se svi našli „u začaranom krugu“, u kojem samo ekstremisti imaju korist. Dijalog je jedina šansa da se problemi na KiM reše, a svi treba da omoguće da se taj dijalog odvija neometano, zaključio je Tadić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: