Dinar i dalje nastavlja da jača

Već šesti dan dinar nastavlja da jača u odnosu na evro, danas je srednji kurs 104,8. Domaća valuta u poslednjih nekoliko dana ojačala je za gotovo tri dinara.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.12.2010.

00:19

Default images

Narodna banka je i u sredu kupila 30 miliona evra na deviznom tržištu.

Za prethodna tri dana Narodna banka Srbije kupila je ukupno 70 miliona evra kako bi ublažila prekomerno jačanje dinara.

Ekonomski analitičari ističu da jačanje dinara odgovara prezaduženoj domaćoj privredi, ali i političarima, jer je u trenutnoj situaciji jak dinar jedini ekonomski instrument sa kojim mogu da se spremaju za buduće izbore. U sezoni slava i predstojećih praznika ponuda deviza je mnogo veća od tražnje. Tako Branislav Brujić, predsednik Udruženja menjača, objašnjava trend jačanja dinara.

"Tačnije, građani više menjaju evro nego što kupuju, približava se Nova godina, decembar mesec je pun slava, svi građani žele da se udome da im kući bude lepo i prijatno zbog tih slava i za praznike. Dosta ljudi se vratilo iz nekih zemalja, gastarbajtera, nisu još uvek svi došli, ali ih ima dosta i kao jedan od glavnih razloga za jačanje dinara je upravo to - povratak gastarbajtera, ove slave i Nova godina“, kaže Brujić.

Istovremeno je Narodna banka Srbije promenila praksu pa se od prodaje, sada okrenula kupovini deviza. Za prethodna tri dana kupila je 70 miliona evra, kako bi ublažila prekomerno jačanje dinara.

Ekonomista Goran Nikolić smatra da je u pitanju kridibilitet države i da politika jakog dinara ne odgovara izvoznicima, ali i da može da donese dobar profit uvoznicima.

„Kome onda odgovara jak dinar? –Ppa svima onima koji žele da posluju bez velikog rizika, koji imaju velike kredite, a praktično dobar deo naših preduzeća je zadužen. Oni koji su zaduženi uvek priželjkuju jak dinar budući da su svi zaduženi u evrima“, kaže on.

„U pitanju je sada jedan kredibilitet ekonomske politike, a to je oboriti inflaciju i stabilizovati kurs, a s druge strane treba imati u vidu i politički momenat – do izbora ima još 15 meseci. Budući da je fiskalna politka praktično blokirana, nemate mogućnosti da kapitalni rashodi u budžetu budu visoki pa i da podizanjem nekog većeg objekta animirate potencijalne birače, ostaje vam samo jedan ekonomski instrument, a to je jak dinar“, smatra Nikolić.

Dinar je ove godine bio najjači 4. januara, kada je zvanični srednji kurs iznosio 95,97 dinara za jedan evro, a najslabiji 4. novembra, kada je jedan evro vredeo 107,52 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: