Ukinut obavezni vojni rok

Odlukom Skupštine Srbije, obaveza služenja vojnog roka u Srbiji biće ukinuta od 1. januara 2011. godine.

Izvor: B92

Sreda, 15.12.2010.

07:36

Default images

Izmenama Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, koje je usvojio parlament, omogućeno je da od sledeće godine i žene mogu dobrovoljno da idu u vojsku.

Time će biti uspostavljena potpuno profesionalna vojska, što menja tradiciju služenja vojnog roka u Srbiji, koja, u različitim oblicima, postoji gotovo dva veka.

Dobrovoljno služenje vojske sa oružjem biće omogućeno i ženama i rezervistima koji su obavili civilnu službu ili su vojni rok ranije odslužili bez oružja, utvrđeno je izmenama Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi koje je takođe danas usvojio parlament.

Predsednik Srbije, na predlog ministra odbrane, može skratiti trajanje služenja vojnog roka, dok će obavezu služenja u rezervnom sastavu imati obveznici koji su rok odslužili sa oružjem, bez oružja ili dobrovoljno.

Ministar odbrane predlagaće za svaku kalendarsku godinu broj i strukturu ljudi (po činu, rodu, službi, specijalnosti i po jedinicama) s kojima se može zaključiti ugovor o angažovanju u aktivnoj rezervi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: