Ukinuta presuda generalu

Vrhovni sud Srbije vratio je na početak suđenje, kojim je nekadašnji general JNA Vlado Trifunović osuđen na 11 godina zatvora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.01.2010.

16:19

Default images

Devet godina nakon pada režima Slobodana Miloševića, nekadašnji general JNA Vlado Trifunović dočekao je poništenje presude za izdaju. Podsetimo, Trifunović je 1991. godine kasarnu u Varaždinu predao hrvatskim snagama, a nekoliko stotina mladih vojnika poslao kući i na taj način im spasao živote.

Vrhovni sud Srbije ukinuo je presudu kojom su general JNA Vlado Trifunović i grupa vojnih oficira pre 14 godina osuđeni na zatvorske kazne zbog podrivanja vojne i odbrambene moći zemlje.

Odluka je doneta na osnovu zahteva za zaštitu zakonitosti koji je nešto ranije podnelo Tužilaštvo i njom se suđenje vraća na početak

“Za sada više ne postoji osuđujuća presuda, postoji optužnica i sada je na nadležnom tužilaštvu da pogleda optužnicu. Verujem da će je pogledati i u svetlu svog zahteva za zaštitu zakonitosti kojom je tužilaštvo prihvatilo da nema krivičnog dela i da je Trifunović bio u stanju krajnje nužde. Onda će tužilaštvo doneti odluku da li da nastavi ili ne sa krivičnim gonjenjem”, kaže jedan od Trifunovićevih branilaca Vladimir Đerić.

General Trifunović, usamljen i bolestan, od 1992. godine živi u jednoj sobi hotela Bristol u Beogradu. Napustio ju je samo za vreme boravka u istražnom zatvoru, a zatim i tokom robijanja u Zabeli.

U nju se i vratio nakon što ga je pomilovao tadašnji predsednik SRJ Zoran Lilić. U razgovoru za TV B92 2003 godine, Trifunović je otkrio sve detalje svog službovanja, ali i šta se događalo u pozadini sudskih procesa koji su protiv njega vođeni devedesetih.

“Država je kriva za moje stradanje. Jer ona je sa mnom komandovala i meni vojsku oduzela i oficire oduzela i mene ostavila na cedilu, mene nevinog osudila i progonila, moju porodicu rasturila, oduzimala posao, klevetala, jer je mene sama država klevetala i mediji državni. Mislim da postoji potreba, ako ima savesti do tog kraja da se stvarno neko zapita, to bi trebalo, ja to očekujem, a da li ću ja to dočekati ne znam", ističe Trifunović.

"Ja se ponosim svim onim što sam uradio, jer smatram da je sve to što sam uradio u skladu sa etikom vojnika, čoveka, razumnog građanina, komandanta, jer ja nemam pravo da besmisleno šaljem u smrt nečije sinove”, rekao je Vlada Trifunović u emisiji “Katarza” 2003. godine.

Pored toga što je u Srbiji 1995. godine osuđen na sedam godina zatvora, general Trifunović je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine i osuđen na 15 godina zatvora, dok se u Sloveniji vodi istraga zbog nadležnosti koje je imao i na delu teritorije te zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: