Bradić: Sloboda, ali i odgovornost

Ministar kulture Nebojša Bradić kaže da izmene zakona o informisanju neće ugroziti slobodu medija, ali će njima biti podignut stepen odgovornosti glasila.

Izvor: B92, Beta

Petak, 17.07.2009.

00:47

Default images

Skupština Srbije nastavila je objedinjenu načelnu raspravu o izmenama Zakona o javnom informisanju i o Predlogu zakona o kulturi. Današnji rad počeo je minutom ćutanja za stradale srpske turiste koji su bili na letovanju u Egiptu.

Na jučerašnjem zasedanju načelnu raspravu otvorio je predlog zakona o informisanju, koji je izazvao mnogo polemika, kako među medijskim poslenicima, tako i među poslanicima u Skupštini.

Obrazlažući Predlog zakona o informisanju, Bradić je juče rekao da je zbog neefikasnosti u primeni postojećeg zakona bilo neophodno predložiti izmene i dopune po hitnoj proceduri.

Prema njegovim rečima, hitno donošenje izmena i dopuna tog zakonskog predloga neophodno je kako bi se sprečilo nastajanje štetnih posledica po život i zdravlje građana, rada organa, organizacija i drugih pravnih lica koje neobjektivno izveštavanje može prouzrokovati.

Predstavljajući Predlog zakona o kulturi, Bradić je rekao da su razlozi za njegovo donošenje u izmenjenoj društvenoj situaciji i promeni kulturne prakse, poboljšanje položaja svih aktera kulturne politike, kao i jasno definisanje obaveza i odgovornosti javne uprave prema njima, ali i obrnuto.

Završena rasprava o Zakonu o informisanju

Skupština Srbije završila je danas objedinjenu načelnu raspravu o izmenama Zakona o javnom informisanju i o Predlogu zakona o kulturi, a počela je načelnu raspravu o setu pravosudnih zakona.

Na kraju rasprave o izmenama Zakona o javnom informisanju i o Predlogu zakona o kulturi, ministar kulture Srbije Nebojša Bradić je pozvao poslanike da glasaju za predložene zakone i najavio da će prihvatiti "određene amandmane".

Nakon obraćanja ministra, šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić negodovao je zbog poziva Bradića poslanicima da "civilizuju parlament".

"Ne može civilizovati parlament neko ko upravo danas pred nama brani necivilizovan zakon o informisanju", rekao je Aligrudić i dodao da je "ono što Bradić radi smrtna kazna medijima".

Reagovala je i potpredsednica Skupštine Gordana Čomić koja je navela da je pažljivo slušala izlaganje ministra, kao i da on nije rekao da će civilizovati parlament, nego je pozvao poslanike da to učine.

Poslanici grupe "Za evropsku Srbiju" kazali su juče da će predlozi zakona o informisanju i kulturi uvesti red u tim oblastima i istakli da Predlogom zakona o kulturi Srbija posle 17 godina dobija sistemski zakon u toj oblasti.

Iz poslaničkog kluba G17 plus su poručili da će glasati za ove zakonske predloge i da su "vrlo neadekvatne ocene" koje su se mogle čuti tokom rasprave i koje su upućivale na "poluprivatni karakter" Predloga zakona o javnom informisanju.

Oni su naveli da očekuju da zakon o informisanju dobije podršku "najvećeg broja poslanika" njihovih koalicionih partnera, zatim, da će do kraja meseca biti izglasan u Skupštini Srbije, kao i da im smeta što jedan od koalicionih partnera neće podržati taj zakon.

U SPS su ponovili raniji stav da će biti uzdržani po pitanju Predloga zakona o informisanju, dok su iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije naveli da će glasati protiv tog zakonskog predloga.

Poslanički klub "Napred Srbijo" je iznoseći mnoge primedbe na Predlog zakona o informisanju ocenio da se njime uvode pojedine neustavne odredbe, ne samo za osnivača nego i distributera.

Poslanici SRS su kazali da neće glasati za Predlog zakona o izmenama i dopunama jer je "nedemokratski", zapitali poslanike da li ih taj predlog "podseća na pravi, reformski - udbaški zakon", a govoreći o Predlogu zakona o kulturi su naveli da ovaj Predlog neće rešiti elementarne probleme koji postoje u kulturi. .

Prema rečima Čedomira Jovanovića (LDP), rasprava "traje u pravoj atmosferi - bez TV prenosa". Prema njegovim rečima, činjenica je da je kultura kod nas zgažena pre 20 godina, pa je potrebno da se više pažnje usmeri na kulturu i ocenio da će, kada Srbija bude kulturnija, imati i takve medije.

Na dnevnom redu 11. vanrednog zasedanja Skupštine Srbije su, pored ta dva, još 22 zakonska predloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: