Koliko se u Srbiji koristi Internet

Iako je upotreba Interneta u poslednjih nekoliko godina povećana, Srbija još uvek zaostaje za razvijenim evropskim zemljama.

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2008.

11:00

Default images

Prema prošlogodišnjim podacima, u Srbiji je priključak za Internet imalo oko milion i tri stotine hiljada domaćinstava. Internet koristi oko 23 odsto građana, i to uglavnom mladi starosti od 16 do 24 godine. U poređenju sa drugim zemljama, Internet usluge koriste se više nego u Bugarskoj i Grčkoj, ali zato čak tri puta manje od Slovenije, Nemačke ili Švedske.

Za pružanje Internet usluga u Srbiji je do sada registrovano 159 provajdera, i sem nekoliko dominantnih, radi se uglavnom o malim operaterima.

Kada je reč o odnosu cena i kvaliteta pruženih usluga, operateri se slažu da Srbija zaostaje za zemljama u okruženju.

“Kod nas je tržište još uvek ograničeno, ne postoji prava tržišna utakmica u domenu Interneta, pre svega zbog činjenice da postoji samo jedan veleprodavac Interneta, a to je Telekom Srbija. U ovakvoj situaciji su visoke nabavne cene Interneta, što dovodi do toga da u ovom trenutku naši građani za sumu za koju bi trebalo da dobiju mnogo brži Internet - dobijaju manje kvalitetnu uslugu“, kaže izvršni direktor kablovskog operatera SBB Dragan Šolak.

Jovan Radunović, predsednik Upravnog odbora Republičke agencije za telekomunikaceje, kaže da na tržištu nema monopola i da među provajderima postoji slobodna konkurencija.

Cene je, kako navodi, moguće oboriti ako se dovedu novi operateri, ali za sada nikakav pritisak u okviru tržišta ne postoji.

“Utakmica na tržištu je ta koja definiše cene, govorim o Internet provajderima, oni sami postavljaju cene. Naravno, ograničeni su mogućnošću da se povežu sa inostranstvom i troškovima koje imaju u okviru pružanja te usluge. Ali, vidi se iz godine u godinu da te usluge padaju“, kaže Radunović.

Iako su cene Internet paketa u Srbiji u proseku slične cenama u okolnim zemaljama, susedi Srbije, bar za sada, za isti novac dobijaju kvalitetnije usluge, u smislu boljeg pristupa Internetu i bržeg protoka informacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: