Džozef: Tzv. Kosovo treba odmah da krene sa formiranjem ZSO

Američki profesor Edvard Džozef kaže da tzv. Kosovo treba odmah da krene sa formiranjem Zajednice srpskih opština.

Izvor: Kosovo online

Nedelja, 26.03.2023.

15:08

Džozef: Tzv. Kosovo treba odmah da krene sa formiranjem ZSO
Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

On dodaje da odlaganje povećava rizike, dodajući da demonstranti i kritičari na Kosovu moraju da prihvate da je ZSO obaveza Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

"Briselski i Ohridski sporazum su pravno obavezujući. Postoje mnoge prednosti za Kosovo koje je ozbiljno narušeno statusom kvo. Član 7 sadrži samoupravljanje za srpsku zajednicu na Kosovu sa malo karakteristika kao što su finansijska podrška Srbije i direktna komunikacija sa Vladom Kosova. Član 7 zahteva od Kosova da odmah počne pregovore o samoupravi, pozivajući se na prethodne sporazume o dijalogu. Stoga demonstranti i kritičari na Kosovu moraju da prihvate ove dve tačke. Kosovo ima obavezu po ovom pitanju i Kosovo ima koristi od Briselskog i Ohridskog sporazuma, kaže Džozef.

Dodaje da postoje rizici za Kosovo u pogledu implementacije ZSO kako je opisano 2013. i 2015. godine.

"Svi su svesni opasnosti od stvaranja nove Republike Srpske. Namere Srbije o Zajednici nisu vođene željom da se poboljša život Srba na Kosovu. Udruživanje je bilo dobra taktika odlaganja dijaloga", dodaje on.

Ističe da se evropskim planom mnogo toga promenilo.

"Sa Briselskim i Ohridskim sporazumom situacija se promenila. Ranije se od Kosova zahtevalo da implementira Zajednicu za nejasne i neodređene koristi. Sada se očekuje da Kosovo dobije jasne beneficije u napredovanju. SAD insistiraju na tome da Zajednica bude striktno u skladu sa Ustavom Kosova, a ne na bilo koji način prepreka njegovoj funkcionalnosti. Osnovni koncept SAD i EU je da određeni broj opština koordinira postojeće nadležnosti. Kosovo mora da se kreće brzo i pažljivo. Takođe postoje veliki rizici ,ako ne krene dalje sa Zajednicom, da se Kosovo okrivi za opstrukciju Sporazuma"”, rekao je Džozef.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: