Viola Srpskoj listi: Učestvujte na izborima

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon postavila je danas na Tviteru faksimil pisma koje je potpisala zajedno sa Tijsom Rojtenom.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.03.2023.

20:16

Viola Srpskoj listi: Učestvujte na izborima
EPA-EFE/AHMED JALIL

U njemu je navela da "EP duboko žali" zbog odbijanja Srpske liste da učestvuje na predstojećim izborima na severu KiM.

Ona je istovremeno pozvala Srpsku listu da "bez odlaganja" dostavisvoju izbornu listu. Ona je u pismu pozvala institucije u Prištini da, iako je istekao rok za prijavu kandidata za učešče na izborima, "pokažu fleksibilnost" i pozovu Srpsku listu da preda liste kandidata bez odlaganja.

U pismu se takođe navodi i da član 7. sporazuma o normalizaciji odnosa koji je dogovoren 27. februara obavezuje obe strane da obezbede odgovarajući nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na KiM.

"Izbori su suštinska prilika za ljude na severu Kosova da obezbede samoupravljanje kroz iskorišćavanje svojih demokratskih prava", navodi se u pismu i dodaje da bi neučestvovanje na izborima oduzelo pravo stanovnicima severa KiM da izaberu svoje predstavnike koji će raditi na izgradnji bolje budućnosti za njihovu zajednicu.

Rok za prijavu kandidata za vanredne lokalne izbore u četiri opštine na severu KiM istekao je juče, a Srpska lista nije podnela kandidaturu.

Srpska lista saopštila je ranije danas da je odluka te stranke da ne učestvuje na izborima posledica "kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad srpskim narodom sprovodi režim Aljbina Kurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava na tlu Evrope u 21. veku".

U saopštenju je precizirano da se to odnosi pre svega na neispunjenje jasnih zahteva te stranke, zbog kojih je i napustila kosovske institucije, a to su formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) i povlačenje svih specijalaca sa severa KiM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: