Vučić: Kurti bi da bude Zelenski, mene predstavlja kao Putina, ali...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti nakon što je dobio odgovor Kfora na zahtev Beograda da se srpske snage vrate na Kosovo i Metohiju.

Izvor: B92

Nedelja, 08.01.2023.

09:43

Vučić: Kurti bi da bude Zelenski, mene predstavlja kao Putina, ali...
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ/ nr

Vučić je na početku razgovora svim građanima poželeo srećan Božić.

"Oni su u svom pažljivo sastavljenom pismenu upućenom Vladi Srbije, koji sam i ja dobio, odgovorili su da smatraju da nema potrebe za povratkom Vojske Srbije na teritoriju KiM, pritom se pozivajući na Rezoluciju 1244. Ali oni se nisu pozvali na deo Rezolucije, pošto nemaju pravo da odbiju taj zahtev. Oni su se pozvali na normativnu normu da čuvaju red i poredak. Napravili su još jednu grešku", rekao je.

Vučić dodaje da su napisali i da "pažljivo motre na to šta se zbiva na severu", iako je samo dva sata ranije pucano na dečake srpske nacionalnosti.

"Nije vaš posao da brinete o barikadama na severu, već o svim Srbima na Kosovu i Metohiji. Njihovo rukovodstvo brine o političkim rešenjima, o članicama NATO koje su organizatori svega toga, a ne o stvarnoj bezbednosti. Oni su samo političko oruđe u rukama najmoćnijih zapadnih sila, i videćemo kakav će naš odgovor biti. Čekaćemo, i ukazivati kako i na kojim mestima nisu zaštitili srpski živalj. Kao dečak Stevan Tomić u Klokotu. A da ne pričam o dečaku Stefanu Stojanoviću. Sramna je kampanja iz sveta podrške Kurtaju. Kao slučajno je pucao na dete", kazao je.

On dodaje da je proverio, iako je bio na Hilandaru, i da mu niko od zvaničnika nije poslao poruku da je užasnut napadom na decu, a da je dobio 11 poruka ambasadora zbog Rade Trajković, kada je dva sata sedela na administrativnom prelazu.

"A pucanje na srpske dečake ih nije nasekiralo. To govori o svima njima, i o odnosu prema srpskom narodu. Ja nisam očekivao drugačiji odgovor Kfora. I pitanje je da li ići na sednicu Saveta bezbednosti. U našoj zemlji postoje dve grupe koje vrše pritisak zbog KiM. Jedni su tobožnje patriote koji samo prave problem svojoj zemlji. Oni će tražiti sednicu SB UN. Idemo sutra, ok, podržaće nas Rusi. A šta ćemo onda. Oni će da izglasaju da se ne vrate srpska vojska i policija. Šta ćemo posle te sednice, da ostavimo Kurtiju da komentariše kako je i SB UN odbio to", istakao je Vučić.

Vučić dodaje da je 2010. godine nekoliko političara iz Srbije zbog svoje popularnosti tražilo mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu, i da znamo šta se tamo desilo.

"Šta ćemo ako odemo na sednicu SB UN , šta ćemo dobiti ako oni tamo izglasaju da naša vojska ne može da se vrati? Da ostavimo mogućnost da Kurti to koristi za sebe", rekao je.

"Mi ćemo soju borbu da nastavimo i neće im biti nimalo jednostavno da nam odgovaraju na naša pitanja", dodao je.

Jedan čovek je pucao na decu koja su nosila badnjak

"Nisu govorili o srpskim dečacima pa su govorili da je došlo do pucnjave. Nije došlo do pucnjave, nego je tamo jedan čovek zbog mržnje prema srpskom narodu, pucao na decu koja su nosila badnjak, to je razlog", rekao je.

"Oni kažu nećemo vam dozvoliti podelu Kosova. Ko vam to uopšte traži? Oni će uraditi sve ne bi li se izbegla mogućnost da Srbija bude stabilna. Verujem da nam predstoji težak period, borićemo se. Nastavice se problemi za nas, sve ovo je rezultat atmosfere koju je Kurtijev režim pravio. Nije se ovo desilo iz čista mira, nije ovaj poludeo iz čistog mira, nema nikakve sumnje da je to rezultat onoga što je Kurti napravio", kazao je.

Vučić je rekao da mi nemamo naše snage na jugu Kosova i da je mnogo je teško boriti se za bezbednost Srba osim molbama NATO-u. Kako je rekao, imaće važan razgovor sa Derekom Šoleom iz SAD-a.

"Ja sam rekao Srbima - ako znate nekada da nisam bio zajedno sa vama, nemojte da mi verujete. Najlakše je pronalaziti krivca u onome ko je na vlasti", naglasio je.

Vučić je govorio i o ekonomskim temama.

Kurti bi da bude Zelenski, a mene da predstavi kao Putina

"Očekujem velike pritiske... Očekujem još pritisaka zbog sankcija Ruskoj federaciji", rekao je.

"Ako hoćete da pripitomljavate vuka, ja sam i slona i tigra video u cirkusu, ali vuka ne", kazao je Vučić.

"Teško je pripitomiti čoveka koga svakog dana kinjite i ne dajete mu prava. Nemačka je za nas važan partner i svaka njihova reč je za nas važna. lako mi je najlakše da opsujem, ali moram da brinem o tome šta Nemci govore. Ako ne bih, ne bismo imali Srbiju", dodao je.

"Kurtiju dobro ide da se predstavi kao Zelenski, a mene kao Putina, ali mi je problem što baš i ne može da objasni na čiju smo mi tu zemlju upali. Nismo mi ni na čiju, nego su oni na našu. Mi imamo svoju politiku koja nije ni ruska, ni nemačka, ni američka, ni albanska. Mi smo na evropskom putu, ali vodimo računa o našoj zemlji", rekao je. "Nije moje da se ljudima dopadnem, već da vodim zemlju, sačuvam narod. Pritisci su normalni, njihovo je da to rade, naše da to podnosimo. Nismo mogli da dođemo do kompromisnog rešenja i oni svi pokušavaju da nas nateraju na nepovoljno rešenje za Srbiju", objasnio je Vučić.

"Mi smo predali Miloševića, šta god ja mislio o njemu. Ali zašto smo morali da izručimo predsednika? Jesmo li postali posle toga deo EU? Ne, posle toga smo ubili sopstvenog premijera i opet nisam siguran da je to samo delo domačih ruku. Pa su rekli uhapsite Mladića, Karadžića, tajne opracije vršili... Šta smo dobili? Viznu liberalizaciju? Pa šta sad, kad uvedemo sankcije biće da je sada vreme za sporazum sa Kosovom", rekao je.

"Amerika je iskrena u tome da želi punu nezavisnost Kosova, ona je uz druge rodila nezavisno Kosovo, ali sa njima je moguće razgovarati. Oni se trude da razumeju našu poziciju", rekao je.

"Imao sam dobre razgovore sa Hilom, ne kažem da će da promeni svoj stav, neće, ali čuje i sluša šta je to što mi govorimo, isti je slučaj sa Šoleo i Eskobarom. Da li to nešto može da izrodi za nas - nadam se, ali nisam baš siguran", dodao je.

Kurtiju niko nije tražio garancije, njegova reč ne znači nikome ništa

"Kurtiju niko nije ni tražio garancije, mi smo ih tražili od Zapada, NATO-a i EU. Što se njega tiče, i da ih da ne bi mu niko verovao, njegova reč ne znači ništa nikome u Evropi, nigde nikom ni u Prištini, a kamoli nekom drugom", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: