Predsednik pozvao na dijalog: "Mirnim putem da rešimo ovu pretnju"

Jun Suk Jeol položio je danas zakletvu kao novi predsednik Južne Koreje.

Izvor: B92

Utorak, 10.05.2022.

09:05

Predsednik pozvao na dijalog:
EPA-EFE/YONHAP

U svom inauguracionom govoru poručio da su vrata za dijalog sa Severnom Korejom otvorena uprkos sve intenzivnijim vojnim i raketnim aktivnostima Pjogjanga.

"Stojim danas pred vama, ponizan pred poverenjem i odgovornošću koje ste mi ukazali i svestan moje svečane dužnosti da obnovim ovu veliku naciju", rekao je Jun u zgradi Narodne skupštine u Seulu, prenosi agencija Kjodo.

Novi predsednik države je istakao značaj i vrednosti slobode i održivog mira, istovremeno naglašavajući da su dijalog sa Severnom Korejom i mirno rešavanje "pretnji" koje ta zemlja predstavlja jedini ispravan put.

"Iako su programi nuklearnog naoružavanja Severne Koreje opasnost ne samo po našu bezbednosti već i po bezbednost severoistočne Azije, vrata dijaloga će ostati otvorena kako bismo mogli mirnim putem da rešimo ovu pretnju", rekao je Jun i dodao da će denuklearizacija doprineti održivom miru i prosperitetu na Korejskom poluostrvu i šire.

One istakao da ako Severna Koreja zaista krene u proces potpune denuklearizacije, Južna Koreja je spremna da sa međunarodnom zajednicom radi na "odvažnom planu" koji će znatno ojačati privredu Severne Koreje i poboljšati kvalitet života njenih građana".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: