Iz zatvora na čelo države

Populista Sadir Žaparov preuzeo je danas dužnost predsednika Kirgistana posle pobede na izborima.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.01.2021.

10:22

Iz zatvora na čelo države

Kirgistan je inače uzdrman političkom krizom koja je Žaparova "prenela" iz zatvora na mesto šefa države.

Pedesetdvogodišnji Žaparov služio je zatvorsku kaznu, iz zatvora su ga izvele njegove pristalice u neredima tokom kojih je opozicija osporavala rezultate parlamentarnih izbora tvrdeći da se na njima dogodila prevara.

Posle ostavke tadašnjeg predsednika, Žaparov je postao vršilac dužnosti predsednika pre nego što je pobedio na predsedničkim izborima 10. januara sa gotovo 80 odsto glasova.

U svom inauguracionom govoru danas Žaparov je rekao da će očuvati integritet naroda i bezbednost zemlje, polažući ruku na kirgiski Ustav koji treba da se izmeni narednih meseci da ojača predsednička ovlašćenja.

Prilikom pobede na predsedničkim izborima Žaparov je obećao "diktaturu zakona i pravde" u toj siromašnoj centralnoazijskoj zemlji i odbacio strahovanja protivnika koji kažu da on priprema veliku represiju.

Njegovi kritičari strahuju da mu je cilj da koncentriše moć poput autoritarnih vodja ; u Kazahstanu, Tadžikistanu i Uzbekistanu.

Dvojica njegovih suparnika na predsedničkim izborima uhapšeni su ove nedelje. Prvi, Abdil Segizbajev, bio je šef bezbednosne službe kada je Žaparov bio uhapšen 2017. zbog uzimanja talaca. On je optužen za zloupotrebu vlasti.

Drugi, Kursan Asanov, proglasio se za ministra unutrašnjih poslova za vreme iste političke krize tokom koje je Sadir Žaparov izvučen iz zatovra i stigao do mesta šefa države. Asanov je uhapšen zbog uloge u zauzimanju zgrade ministarstva od strane demonstranata.

Bivši premijer Muhamedkali Abilgazijev takodje je uhapšen u utorak pod optužbom za "ilegalno bogaćenje".

Žaparov bi na prvo putovanje u inostranstvo mogao da ide u Rusiju gde rade stotine hiljada kirgiskih imigranata. Žaparov je na svojoj inauguraciji masovnu emigraciju iz Kirgistana nazvao "tragedijom".

"Kao sve patriote sanjam da se Kirgistan razvije ekonomski, dinamično kao snažan i slobodan. Zemlja gde se poštuju ljudska prava, gde vlada diktatura zakona i gde mladi misle na budućnost sa optimizmom", rekao je Žaparov na inauguraciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: