Italijanska novinarka: Kosovo je crna rupa

Kosovo i dalje predstavlja jednu crnu rupu i bure baruta, kaže u intervjuu za Kosovo Onlajn italijanska novinarka i pisac Marija Lina Veka.

Izvor: Tanjug, Kosovo online

Sreda, 29.07.2020.

09:49

Italijanska novinarka: Kosovo je crna rupa
EPA-EFE Kushtrim Ternava

Takvo stanje prouzrokovano je, prema njenim rečima, nastankom nelegitimne države, nepriznate od znatnog dela sveta, nedostatak vladavine prava i pravde, izostanak priznanja zločina OVK i NATO, odsustvo istrage i istine za oko 2.000 nestalih Srba.

Lina Veka se 20 godina bori za istinu o Kosovu, rizikujući sopstveni život pokušavajući da probudi društvenu ravnodušnost i institucionalnu odgovornost, piše portal Kosovo online.

Pošto je Italija među prvima priznala Kosovo samo tri dana, nakon što je Skupština Kosova 17. februara, 2008. godine donela deklaraciji o proglašenju nezavisnosti, Lina Veka je jedan od pokretača peticije za poništavanje odluke Vlade Italije, odnosno zahteva da parlament ponovi razmotri priznanje kosovske nezavisnosti.

"Parlament do sada nije preduzeo nikakve radnje po tom pitanju, pod izgovorom vanredne zdravstvene situacije, usled pandemije koronavirusa, sve je stopirano, a aktuelnu Vladu nisu birali italijanski građani", kaže ona sada.

Kaže i da o zločinima koji su na teritorije KiM počinjeni nad Srbima svi znaju, ali ćute. "Mnogima je u interesu da sakriju ono što se dogodilo, zato što je odgovornost međunarodnih organizacija, institucija, politike i javnosti toliko velika da bi rasvetljavanje, bilo vrlo zabrinjavajuće po takozvanu mirovnu misiju, koja je, u stvari, sve drugo sem mirovna", istakla je italijanska novinarka.

Ona smatra da je Kosovo veoma daleko od mira, jer nema mira bez pravde.

Objavila je četiri knjige o KiM, u kojima je opisala više od 100 sudbina ubijenih, nestalih Srba i potresna svedočenja o trgovini organima. Veka navodi da je između 300 i 500 Srba žrtve vađenja vitalnih organa, namenjenih međunarodnoj trgovini.

"Za mnogim kidnapovanim i zarobljenim smo tragali sve dok je to bilo moguće, dok je postojala nada sa su živi", kazala je ona.

Veka ocenjuje da nikome nije u interesu da zatraži odgovornost koja bi mogla da bude enormna na institucionalnom nivou i postavlja pitanje gde su bile Ujedinjene nacije, KFOR i međunarodna policija dok se dešavala veoma dobro organizovana trgovina ljudskim organima.

Ona, takođe, smatra, da je Dik Marti mnogo učinio, ono što je bilo moguće, ali kad je njegov mandat istekao on objektivno nije mogao da uradi više.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine i o posrednicima dijaloga imenovanih od EU i SAD, Veka kayye da nema dijaloga ako se ne dela radi istine i pravde i ako se ne krene od pretpostavke da je Republika Kosovo nelegitimna i da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

Italijanska novinarka je prepričala i događaj kada je sa karabinjerima otišla u Vitinu, gde su preostali malobrojni Srbi sa pomesnim parohom. Pre nego što su stigli u tu malu srpsku enklavu, zaustavili su kombi i prišlo im je mnogo albanske dece tražeći slatkiše i voćne sokove. Ona je, međutim, primetila decu koja su ostala po strani i samo posmatrala, ništa nisu tražila. Pitala je karabinjere šta se događa, na šta su oni rekli da su to Srbi i da ne žele ništa.

"Pogledala sam ih, bili su mršavi, ponosni, pedantno obučeni, vaspitani. Otac Dragan mi je objasnio da bi, uzeli nešto, ako bi prihvatila nešto zauzvrat, nešto na poklon za uspomenu. Tako i beše, ja sam dobila uskršnja jaja, a oni su dobili nešto slatkiša. Eto, tog dana sam shvatila suštinu srpske kulture, civilizacije, istorije", navodi Veka.

Govoreći o žrtvama među italijanskim vojnicima Kfora na KiM usled posledica osiromašenog uranijuma, ona kaže da je to veliki skandal i da nastavlja da se bori za razotkrivanje tog zločina.

"Četiri parlamentarne komisije daju za pravo vojnicima, stotine sudskih odluka u korist vojnika koje još nisu sprovedene, naspram Ministarstva odbrane", ističe italijanska novinarka.

Ona Srbima na KiM poručuje da je Kosovo Srbija, a da je Srbija srce Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: