"U NATO se države dele na proivođače i kupce"

Bugarski predsednik Rumen Radev poručio liderima zemalja-članica NATO da budućnost Alijanse ne vidi kao savez proizvođača i klijenata.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.12.2019.

09:29

Foto: Tanjug/AP Photo/ Evan Vucci

Umesto toga, prema njegovim rečima, NATO bi trebalo da bude savez partnera koji će zajedno razvijati bezbednost, visoke tehnologije i proizvoditi vojnu opremu, prenosi BTA.

"Pokrenuo sam debatu o jednoj drugoj liniji koja nas deli koja se uopšte ne razmatra, a reč je o tome da se države dele na proizvođače i klijente, ili kupce", rekao je sinoć Radev na konferenciji za novinare nakon samita NATO u Londonu.

Radev je naveo da je generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu predložio da pokrene diskusije kojima bi mogle da se utvrde načini za snažniju industrijsku saradnju i transfer tehnologija ka zemljama-članicama Alijanse koje imaju slabiju ekonomiju, ne proizvode naoružanje i koje 100 odsto svojih rashoda za modernizaciju daju bogatim zemljama.

"Moj predlog je bio veoma konkretan i jasan. SAD da stimulišu i da se obavežu većoj podršci zemljama koje troše više od dva odsto svog BDP na odbranu, za industrijsku saradnju i transfer tehnologija”, zaključio je Radev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: