Srbija, NATO i 5G mreža

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, odgovarajući na pitanje o zabrinutosti u vezi sa kineskom ulogom u regionu, kaže d Srbija sama odlučuje o 5G.

Izvor: B92

Petak, 15.11.2019.

07:58

Srbija, NATO i 5G mreža
mbangemann/Depositphotos

Prema njegovim rečima, na Srbiji je da odluči kakvu vrstu telekomunikacija želi da ima i kako želi da organizuje svoju civilnu infrastrukturu.

Stolteberg je u intervjuu Glasu Amerike rekao da zemlje koje su članice NATO-a ili teže da se priključe NATO-u kao što je Severna Makedonija, moraju da zadovolje standarde, među kojima je i bezbedan i siguran način komunikacije.

One moraju da ispune određene zahteve kada je reč o civilnoj infrastrukturi i telekomunikacijama, kao što je 5G tehnologija, dodao je Stoltenberg, ali i naglasio da se ti zahtevi ne odnose na zemlje koje nisu članice.

"Srbija je (vojno) neutralna zemlja. Srbija nema cilj i ne stremi da uđe u NATO. Srbija sama donosi odluke", rekao je Stoltenberg i dodao: "Možemo da ih zamolimo, ili da ih posavetujemo, ali na Srbiji je da odluči kakvu vrstu telekomunikacija želi da ima i kako želi da organizuje svoju civilnu infrastrukturu".

On je rekao da NATO sarađuje sa Srbijom i pozdravlja činjenicu da je Srbija bliski partner NATO-a.

Stoltenberg je ukazao da je nedavno alijansa imala jednu od svojih vežbi civilne pripravnosti u Srbiji, da je posetio Beograd i sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da su njih dvojica otvorili tu vežbu, što, kako je rekao, pokazuje da rade zajedno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: