CdM: Šta piše u Deklaraciji o klimatskim promenama i ko su potpisnici pored Vučića

Klimatske promene su ključni izazov našeg vremena.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.09.2019.

18:23

CdM: Šta piše u Deklaraciji o klimatskim promenama i ko su potpisnici pored Vučića
Ilustracija: Depositphotos/ imagedb_seller

Naša generacija je prva koja je iskusila brzi porast temperature širom sveta i verovatno poslednja sa mogućnošću da se efikasno bori protiv predstojeće globalne klimatske krize, navodi se u “Inicijativi za veće klimatske ambicije”, odnosno Deklaraciji čiji je, uz brojne svetske lidere, potpisnik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Crnogorski portal CdM imao je uvid u Deklaraciju.

“Mi, šefovi država i vlada i dalji potpisnici ove Deklaracije, uvereni smo da su delotvorne mere za borbu protiv klimatskih promena ne samo neophodne same po sebi, već će doneti dodatne koristi i nove mogućnosti za naše ekonomije i društva. Uvereni smo da će nam suštinske mere pomoći da vodimo našu planetu u sigurnu, mirnu i prosperitetnu budućnost”, piše u Deklaraciji.

Svetski lideri apeluju na međunarodnu zajednicu i sve potpisnice Pariškog sporazuma: Delujmo zajedno, odlučno i brzo da zaustavimo globalnu klimatsku krizu.

“Iskoristimo brojne mogućnosti i preduzmimo mere za borbu protiv klimatskih promena i oblikujmo pozitivnu budućnost za našu planetu. Zaveštajmo svet vredan življenja našoj deci i budućim generacijama”, samo je jedna od mnogobrojnih poruka svetskih lidera potpisnika ovog dokumenta.

Efekti klimatskih promena, kako se navodi u Deklaraciji, su dobro dokumentovani i osećaju se svuda u svetu: dramatično povećanje toplotnih udara, poplava, suša i klizišta, topljenje glečera i porast nivoa mora.

“Nestašice vode i neuspeli usevi samo su neki od neposrednih rezultata, sa razarajućim uticajima kao što su glad i prisilno raseljavanje ljudi. Tokom prošlog veka, globalna prosečna temperatura je već porasla za oko jedan stepen Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo. Ovaj porast je bez presedana u istoriji čovečanstva”, piše u dokuemntu u koji je CdM imao uvid.

Napominje se kako je klimatska kriza briga svih nas. Klimatske promene ometaju globalnu ekonomiju. One ugrožavaju različite sektore, uključujući poljoprivredu, šumarstvo, turizam, energetiku, infrastrukturu i snabdevanje vodom i, neizbežno, predstavljaju ozbiljnu pretnju miru i stabilnosti širom sveta

“U decembru 2015., u svetu je zabiležen važan trenutak nade i poverenja: Na COP 21, globalna zajednica je usvojila važan Pariški sporazum sa ciljem zadržavanja porasta globalne prosečne temperature na znatno ispod 2 stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo, uz nastojanje da se ograniči porast temperature čak i na 1,5 stepeni Celzijusa. Međuvladin panel o klimatskim promenama u svom izveštaju o uticaju globalnog zagrevanja od 1,5 stepeni Celzijusa nedvosmisleno potvrđuje da već vidimo negativne uticaje klimatskih promena; takođe jasno pokazuje slabosti, uticaje i rizike daljeg globalnog zagrevanja za društva i prirodne sisteme, uključujući postizanje održivog razvoja i ciljeva održivog razvoja (SDGs)”, piše u ovom dokumentu.

Sadašnje mere koje je preduzela međunarodna zajednica, koje su izražene u Nacionalno određenim doprinosima (NDCs) uz Pariški sporazum, nisu dovoljne za postizanje dugoročnih ciljeva utvrđenih u Pariškom sporazumu. Potrebno je učiniti više – i akcije moraju biti brze, odlučne i zajedničke.

Nakon uspešnog usvajanja Pravilnika u Katovicama na COP 24, i nakon uspešnog završetka Talanoa dijaloga, sada je vreme za jačanje aktivnosti i ambicija.

“Na osnovu naučne i tehničke ekspertize, kao i finansijskih sredstava koja danas ima svet, mi kolektivno imamo obavezu prema budućim generacijama da učinimo sve što je ljudski moguće da zaustavimo klimatske promene, kao i da se prilagodimo njenim negativnim efektima, poštujući potrebu pravedne tranzicije naših društava. U svetlu nalaza Posebnog izveštaja Međuvladinog panela o klimatskim promenama i rezultata COP-a 24, pozivamo sve Strane da učine da 2019. godina bude godina klimatskih ambicija dolaskom na Samit Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o klimatskoj akciji u septembru 2019. godine sa konkretnim planovima i inicijativama za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte znatno iznad sadašnjih ciljeva za 2030. godinu, sve dok ovi ciljevi ne budu u skladu sa ciljevima Pariškog sporazuma, i na nulu do 2050. godine, počevši sa povećanim nacionalnim doprinosima sledeće godine”, objavljeno je u ovom dokumentu.

Svetski lideri naglašavaju da je važno osigurati da svi finansijski tokovi budu u skladu sa stazom koja vodi ka niskim emisijama gasova sa efektom staklene bašte i razvoju koji je otporan na klimatske promene, te zatražiti od svih finansijskih institucija da usklade svoja ulaganja sa dugoročnim ciljevima Pariškog sporazuma,da intenziviraju i povećaju investicije u energetsku efikasnost i obnovljivu energiju, kao i da, što je pre moguće, izvrše dezinvestiranje iz ekonomije fosilnih goriva. Potpisnici deklaracije: Aleksandar Vučić - predsednik Srbije; Milo Đukanović - predsednik Crne Gore, Alexander van der Bellen - predsednik Republike Austrije; Željko Komšić/Šefik Džaferović/Milorad Dodik - Predsedništvo BiH; Nicos Anastasiadis - predsednik Republike Kipar; Nj.V. Kralj Mswati III-Kraljevina Esvatini, Sauli Niinisto– predsednik Republike Finske, Emmanuel Makron-predsednik Francuske; Nana Addo Dankwa Akufo-Addo-predsednik Republike Gane; Adama Barrow-predsednik Republike Gambije, Frank-Walter Steinmeier-predsednik SR Njemačke; Prokopios Pavlopoulos-predsednik Grčke; Janos Ader-predsednik Republike Mađarske; Gudni Th. Johannesson-predsednik Republike Island; Michael D. Higgins-predsednik Irske; Reuven Rivlin-predsednik Države Izrael; Sergio Mattarela-predsednik Italije; Moon Jae-in-predsednik Republike Koreje; Egils Levits predsednik Letonije; General Michel Aoun-predsednik Libana; Gitanas Nauseda-predsednik Litvanije (nije potvrđeno); Igor Dodon-predsednik Moldavije; Nj.V.Princ Albert II-knjaževina Monako; Filipe Jacinto Nyusi-predsednik Mozambika; Nanda Bahadur Pun-potpredsednik Nepala; Tommy E. Remengesau-predsednik Republike Palau; Marcelo Rebelo de Sousa-predsednik Portugala; Zuzana Čaputova-predsjednica Slovačke; Borut Pahor-predsednik Slovenije; Mette Frederiksen-premijer Danske; Mark Rutte-premijer Holandije; Pedro Sanchez Perez – Castejon-premijer Španije; Stefan Lofven-premijer Švedske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: