Ko u Srbiji najviše krade struju? "Bogati"

U prošloj godini u Srbiji je ukradeno struje vrednosti milijardu dinara. Ekipa Prve istraživala je ko krade struju, kako i da li je neko kažnjen zbog toga.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2018.

20:55

Ko u Srbiji najviše krade struju?
Ilustracija: Thinkstock

Iz Elektroprivrede Srbije kažu da statistika pokazuje da su najrevnosniji u plaćanju struje – penzioneri i socijalno ugroženi. Dakle, bogati kradu?

“To su uglavnom vlasnici velikih zgrada i vila, pekare, fabrike… Bilo je dosta poznatih privrednika, ali zakon je takav da mi ne možemo javno da objavimo, pa da svi u Srbiji čuju ko su ti ljudi”, kaže Sandra Alagić iz Elektrodistribucije.

Kako se navodi, u 2017. godini EPS je ulovio više od 6.000 kradljivaca koji su napravili štetu od čak milijardu dinara, zbog čega su protiv njih podnete krivične prijave i isključena im je struja.

Osim toga, ističe se i da je samo u prvom kvartalu ove godine uhvaćeno 1.700 novih kradljivca koji su napravili štetu od 280 mlioiona dinara.

“Oko 70% je preko anonimnih prijava telefonom… Komšije prijavljuju i oni koji su učestvovali u tim mahinacijama”, dodaje Alagićeva.

Najviše kradljivaca struje je na jugu zemlje i u prigradskim naseljima oko Beograda.

Kradljivci struje koriste se raznim tehnikama, iglom kojom blokiraju brojilo ili magnetima pa merači pokažu manju potrošnju... U poslednje vreme krade se najviše sa bandera, jer se najveći potrošači kače na njih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: