Junski rok se bliži, studenti posežu i za lekovima VIDEO

Junski ispitni rokovi samo što nisu, a studenti kako bi izdržali da uče u kontinuitetu i po nekoliko sati, moraju posezati za kafom, energetskim napicima...

Izvor: B92

Utorak, 16.05.2017.

20:35

Junski rok se bliži, studenti posežu i za lekovima VIDEO

Ako se sme verovati pričama, sve češće studenti posećuju apoteku kako bi se opskrbili lekovima za koncentraciju.

Lekovi za koncentraciju se izdaju u slobodnoj prodaji, jer nisu registrovani kao lek već kao pomoćno lekovito sredstvo.

Ispitni rokovi samo što nisu. Studenti se, ako govore istinu, spremaju puno parom. Međutim, priča se da često posećuju apoteke.

"Učimo redovno i posle toga učimo sve vreme do roka", kaže jedna studentkinja.

- Postoje te neke tablete za koncentraciju, jesi to probala?

"Ne, imam koncentraciju bez tableta, samo voće i to je to".

Drugi stidenti tvrde da za koncentraciju koriste uglavnom čokoladu, kafu...i da uče od jutra do mraka, ili obrnuto - od mraka do jutra.

Nije da im ne verujemo, ali za svaki slučaj da proverimo, koliko često kupuju lekove za koncentraciju.

"Ima ih ali nije to toliko često, uglavnom oni traže neki brz efekat. Oni hoće da to deluje u što kraćem roku, e ako je nešto na bazi kofeina to može malo brže i mogu biti duže budni, mada mislim da češće pribegavaju nekim energetskim pićima", kažu u apoteci i naglašavaju da su energetska pića štetnija.

Lekovi za koncentraciju se izdaju u slobodnoj prodaji, jer nisu registrovani kao lek već kao pomoćno lekovito sredstvo. Uglavnom su biljnog porekla i utiču na kognitivne sposobnosti, to jest na bolje pamćenje i izdržljivost.

"Oni su na bazi biljnih preparata, na bazi ginka, i da bi ispoljili neki efekat ipak moraju malo duže da se koriste. Naravno da mogu da imaju i štetno dejstvo. Kao i sa svim lekovima i sa njima bi trebalo biti oprezan. Ako se koristi po uputstvu oni su potpuno bezbedni", ističu u apoteci.

Koji god da je vaš izbor, samo oprezno!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: