Džaferi dolazi po ključeve, mediji očekuju "uzbudljiv dan"

Novoizabrani predsednik makedonskog Sobranja Talat Džaferi najavljuje da bi danas mogao da preuzme ključeve kabineta, pišu makedonski mediji.

Izvor: B92

Utorak, 02.05.2017.

11:31

Džaferi dolazi po ključeve, mediji očekuju
Foto: Tanjug / AP

"Džaferi, osokoljen podrškom SAD, najavljuje da će od danas početi da obavlja funkciju predsednika Sobranja. On najavljuje da će preuzeti stolicu od Trajka Veljanoskog i dodaje da je to u skladu sa Poslovnikom", piše "Telegraf.mk".

"Telegraf", međutim, navodi da za danas nije zakazana plenarna sednica u parlamentu i da će Džaferi najverovatnije samoinicijativno doći po "ključeve" predsedničkog kabineta.

Makedonski list piše da se u Sobranju očekuje "uzbudljiv dan i da lako može da se desi da se ponove nasilne scene od prošle nedelje".

Džaferi je juče najavio za novu sednicu najvišeg zakodavnog tela u svojoj prvoj izjavi od 27. aprila, kada je posle završetka sednice Sobranja izabran glasovima parlamentarne većine, koju čine SDSM i albanske partije.

VMRO-DPMNE smatra da je njegov izbog nelegalan, jer je izvršen mimo procedure.

To je rezultiralo neredima u samom parlamentu, kada su predstavnici Građanske inicijativa "Za jedinstvenu Makedoniju" upali u zgradu Sobranja.

On je inače u intervjuu za HRT rekao i da makedonski predsednik Đorđe Ivanov parlamentarnoj većini mora poveriti mandat za sastavljanje vlade, a da će, ako to ne bude učinio za 10 dana - počiniti krivično delo.

U Skoplju je juče boravio zvaničnik američkog Stejt departmenta Brajan Hojt Ji, a lider albanske stranke DUI Ali Ahmeti je posle sastanka s njim, navodeći da prenosi poruku američkog funkcionera, istakao da Makedonija treba da prihvati realnost, a to je izbor Džaferija, kojeg treba da podrže i oni koji ga osporavaju zato što je njegov izbor obavljen na legalan i legitiman način.

Ji je juče pozvao lidere partija i poslanike u Sobranju da dozvole rad novoj parlamentarnoj većini, koja treba da predloži novu vladu i vladin program.

O svemu tome, prema njegovim rečima, treba raspravljati u Sobranju.

"Žalosno je što politički lideri u Makedoniji ne mogu da formiraju Vladu zasnovanu na rezultatima decembarskih izbora, koje međunarodna zajednica smatra kredibilnim i ishodom koji su prihvatile sve političke partije u Makedoniji", rekao je Ji.

Kako je dodao, još je žalosniji i zabrinjavajući incident koji se dogodio u parlamentu prošlog četvrtka, kada su poslanici bili nasilni zbog izbora novog predsednika parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: