Bitka za znanje: Nastavnici uče da bi učili učenike

Počelo je stručno usavršavanje nastavnika za korišćenje mBot robota kao nastavnog sredstva, za nastavnike iz 81 osnovne škole u Srbiji.

Izvor: B92

Utorak, 21.02.2017.

22:32

Bitka za znanje: Nastavnici uče da bi učili učenike

To su škole koje su u prvom krugu uključene u akciju KODigranje, koje se sporovodi u okviru Programa „Bitka za znanje“. Nosilac projekta je Fond B92, u saradnji sa Privrednom komorom, Ministarstvima prosvete i državne uprave i lokalne samouprave. Prve obuke organizovane su u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, Kragujevcu, Nišu, Negotinu i Beogradu.

Diskete i kasete zamenio je robot. On će uskoro stići i u osnovne škole kako bi učenici lakše učili programiranje i kodiranje. Sada su na obuci nastavnici koji će kasnije znanje prenositi đacima. U prvom krugu akcije obukama će prisustvovati ukupno 112 nastavnika iz 60 mesta u Srbiji koje će programeri iz Centra za kreativno razmišljanje Kliker obučiti kako da uz pomoć mBot robota svoje đake nauče da kodiraju/programiraju.

„Ja sam još kao dete voleo da sklapam lego kocke i građevinske setove a sada ponovo to radim. Po stare dane vratio sam se u detinjstvo. Meni je interesantno. Nadam se da će i deci u mojoj školi biti interesantno“, kaže Darko Vučićević iz OŠ „Janko Veselinović“ Šabac.

Nastavnici će sa učenicima ići korak dalje – učenje programiranja senzora na robotu, sličnih onima na avionu i automobilu. Tako će lakše razumeti napredne tehnologije.

„Na primer diode, led ekrane, senzore za razdaljinu i slično. Razumeće kako senzori reaguju kada priđu nekoj prepreci“ kaže Srđan Lazarević, edukator „Kliker centar“.

Program „Bitka za znanje“ čiji je nosilac Fond B92, u saradnji sa Privrednom komorom, Ministarstvima prosvete i državne uprave i lokalne samouprave, istovremeno je edukativna i donatorska.

„Fond B92 ima iskustva sa sličnim donatorskim akcijama. Radili smo Bitku za bebe i bitku za porodilišta i imamo kredibilitet kod donatora koji nam je omogućio da uđemo u ovakvu jednu zahtevnu operaciju opremanja velikog broja entiteta i otuda dolazi naše osnovno ohrabrenje i nadamo se da će ono na kraju da se ispostavi kao osnovano“, kaže Nebojša Glišić, koordinator akcije „Bitka za znanje“.

To potvrđuje i kompanija „Elixir“ koja je donirala sredstva za kupovinu robora i to samo sa jednim ciljem.

„Mi smo prepoznali kvalitet same akcije u smislu obrazovanja najmlađih iz znanja iz oblasti robotike i informatike, pa smo osnovnim školama u Šapcu, Negotinu i Prahovu, tamo gde imamo fabrike, kupili po pet robota za praktična znanja“, kaže Zoran Marković, direktor „Elixir Zorka“.

Svim školama u Srbiji biće obezbeđeno po 5 mBot robota za šta je potrebno još donatora.

Tokom marta biće organizovana obuka i distribucija robota za nastavnike iz još 50 osnovnih škola koje su se prijavile za učešće u programu Bitka za znanje. Do kraja školske godine biće organizovana i dva takmičarska kola KODigranja, sa održavanjem finalnog dela takmičenja tokom juna u Beogradu. Prva tri najuspešnija tima za svoju školu obezbediće još napredniju IT opremu, kako bi stečena znanja podigli na viši nivo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: