"Zbog Vučićevih jakih nerava nema rata u centru Evrope"

Samo zbog miroljubivosti i jakih nerava koje je ispoljilo rukovodstvo Srbije i lično Aleksandar Vučić, nije došlo do oružanog konflikta u centru Evrope.

Izvor: B92

Utorak, 17.01.2017.

07:45

Tanjug

To je izjavio zamenik sekretara Generalnog saveta „Jedinstvene Rusije“ i član Komiteta Državne dume za međunarodna pitanja Sergej Železnjak komentarišući incident sa vozom koji je iz Beograda išao u Kosovsku Mitrovicu i morao da se vrati zbog pretnje kosovskih Albanaca.

Po mišljenju ruskog parlamentarca, subotnji incident potvrđuje da se pripremaju provokacije usmerene na suprotstavljanje promenama koje će u politici SAD i NATO-a nastupiti posle inauguracije Donalda Trampa.

"Sada, kada tim novoizabranog predsednika SAD još nije formiran i nije na vlasti, važno je budno motriti i presecati dejstva koja podrivaju procese rešavanja konflikata na Balkanu“, istakao je Železnjak za “Rusku reč”.

Smatra da rukovodstvo EU, koje je 19. Aprila 2013. preuzelo odgovornost za sarađu Srbije sa kosovskim Albancija, i sada hitno treba da preduzme sve potrebne mere kako bi se obezbedila sloboda kretanja i zaštita prava, časti i dostojanstva Srba koji žive na teritoriji KiM.

"Huliteljski i demonski zvuče izjave kosovskih Albanaca da su ''nacionalistički i provokativni'' prikazi fresaka srpskih pravoslavnih svetinja na Kosovu kojima je bio ukrašen voz”, naveo je Železnjak.

Komentarišući poziv da se u Crnoj Gori organizuje referendum o svrsishodnosti njenog članstva u NATO-u, koji su 13. januara uputili lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević, Železnjak je tu inicijativu okarakterisao kao „važnu i blagovremenu odluku, na čijoj realizaciji insistira sam narod Crne Gore”.

Prema tome, kaže, bilo bi nedalekovido i nerazumno ako bi sadašnja vlast u zemlji i međunarodna zajednica pružile otpor održavanju referenduma i ignorisale njegov rezultat.

Govoreći o novim perspektivama razvoja rusko-američkih odnosa, ruski političar je istakao da je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin u svom godišnjem obraćanju Federalnoj skupštini izrazio spremnost za saradnju sa novom američkom administracijom i istakao važnost normalizacije odnosa i početka razvoja bilateralnih odnosa na temelju ravnopravnosti i obostrane koristi.

"Koristim priliku da se obratim mojim američkim kolegama, senatorima i kongresmenima sa željom da ispolje političku mudrost i pragmatizam, i da ne podležu lukavstvu pojedinih balkanskih političara koji su godinama cinično koristili rusko-američke nesuglasice u cilju zadovoljavanja sopstvenih vlastoljubivih ambicija, zasnovanih na kriminalu i korupciji, a u nekim slučajevima čak i na ratnim zločinima“, naglasio je Železnjak.

Ruski poslanik je govoreći o balkanskoj temi u rusko-američkim odnosima podsetio da su ŠSR, SAD, Velika Britanija i Francuska čak i u jeku Hladnog rata, 1955. godine, uspele da postignu sporazum kojim se definiše vojna neutralnost Austrije i koji preko 60 godina osigurava njenu bezbednost i njen procvat.

"Danas je očigledno da narodi zemalja koje čine grupu B4 - Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije - teže političkoj i vojnoj nezavisnosti. Za jačanje mira u regionu je važno da se milionima stanovnika koji žive na Balkanu omogući da sami odrede svoju budućnost i da se poštuje njihov izbor“, zaključio je Železnjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: