Svet 0

19.03.2024.

10:34

Rusi vs. Vampiri VIDEO

Rusija je tokom vikenda uništila desetine raketa koje su sa teritorije Ukrajine ispalili češki višestruki raketni sistemi Vampir (MLRS).

Izvor: Index.hr

Rusi vs. Vampiri VIDEO
EPA/JEON HEON-KYUN

Podeli:

Juče ujutru je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je presrelo ukrajinski napad na Belgorod koji je izveden pomoću "MLRS RM-70 Vampir". "Ruska protivvazdušna odbrana uništila je 10 projektila u vazduhu" iznad graničnog područja oko 8.30, saopštila je Moskva. Rusija je u nedelju takođe saopštila da je oborila devet projektila Vampir iznad oblasti Belgorod, koja se graniči sa severoistočnom Ukrajinom.

Kremlj je takođe saopštio da su njegove snage u subotu u blizini granice oborile 23 rakete Vampir i uništile jedno borbeno vozilo MLRS Vampir.

Šta su "vampiri"?

Ukrajinske snage koriste vampire od prvih dana rata. To su standardni artiljerijski sistemi koji su se često koristili u prekograničnim napadima, rekla je Marina Miron, postdoktorant na Odseku za ratne studije na Kings koledžu u Londonu.

Sistemi se koriste za "koncentrisane rafale", lansirajući do 40 raketa za manje od jednog minuta, rekla je ona za Njuzvik. Obično se koriste za napad na vojnu opremu ili trupe, a ne na statične mete, dodala je ona.

Vampir je izgrađen na šasiji kamiona, što omogućava sistemu da brzo napusti svoju vatrenu poziciju pre nego što ga neprijatelj locira i uzvrati vatru, rekao je Miron.

Ukrajina je verovatno više koristila Vampire poslednjih nedelja zbog nedostatka artiljerijske municije od 155 mm, sugerisao je Miron. MLRS Vampire koristi municiju od 122 mm. "Moglo bi se pretpostaviti da Ukrajina ima više granata od 122 mm, zbog čega se u velikoj meri oslanja na vampire“, rekla je ona.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

21 h

Podeli: