Svet 17

19.03.2024.

9:43

Preokret? Misteriozna brigada je stigla

Misteriozna brigada ukrajinske vojske došla je u Robotine, grad u oblasti Zaporožja na jugu Ukrajine, kako bi pomogla saborcima, piše Forbs.

Izvor: Index.hr

Preokret? Misteriozna brigada je stigla
Profimedia

Podeli:

Podseća se da su Robotine najdalja tačka do koje su Ukrajinci došli u svojoj ofAnzivi prošlog leta. S dolaskom jeseni, Ukrajinci su se ukopali i pripremili na neizbežni kontranapad Rusa, a kada su oni konačno stigli u oktobru, te iste iscrpljene ukrajinske brigade koje su Robotine oslobodile, sad morale da ga brane.

Gotovo šest meseci kasnije, ukrajinske snage su još uvek tamo, a tek nedavno im je počela pristizati pomoć - 141. Pešadijska brigada, jedna od najnovijih u ukrajinskoj vojsci, piše Forbs.

O toj brigadi zna se vrlo malo. Navodno se oformila odmah nakon početka ukrajinske ofanzive u junu 2023. U njoj se navodno nalazi šest bataljona, od kojih svaki ima nekoliko stotina trupa.

Navodno su njeni vojnici čitavo leto i jesen proveli na obuci. Prvi dokazi da je brigada krenula u borbu pojavili su se u subotu, kada je jedinica objavila video napada na rusku pešadiju FPV dronom.

Ključni trenutak

Ova brigada u Robotine je došla u ključnom trenutku. Ukrajinski garnizon u uništenom gradu odbija gotovo svakodnevne ruske napade, ali vojnici su iscrpljeni i oslabljeni – 47. mehanizovana brigada morala je otići u bitku oko Avdejevke na istok zemlje.

Gubitkom 47. brigade, Robotine su ostale da brane snage 65. mehanizovane brigada i 82. brigada. Obe se bore već devet meseci bez prestanka. Kako dolazi proljeće, a tlo omekšava, jedina tenkovska kompanija 82. brigade muči se da očuva svoje tenkove “čelindžer 2”, prenosi dalje hrvatski portal Index.hr..

U pojačanju koje je navodno stiglo u Robotine, ili čće stiči, ipak  nema novih tenkova. 141. Brigade, kako se ističe, nedostaju snage za podršku – artiljerci, inženjeri i tenkisti – koji bi je učinili “mehanizovanom”.

Nedostatak teške opreme podsetnik je kako ukrajinska vojska, nakon teških gubitaka koje je pretrpela u letnoj ofanzivi, ne može više da takvom brzinom oprema sve svoje brigade tenkovima, borbenim vozilima i artiljerijom.

Ipak, tenkovi, borbena vozila i artiljerija nisu ono što je Kijevu trenutno najpotrebnije. Njima treba pešadija. “U osnovi svega je nedostatak ljudi,” rekao je prošlog meseca jedan zapovednik bataljona za Vašington post, a to je potreba koju nova 141. brigada može, bar delimično, ispuniti.

Ali, ovo je tek jedna brigada u vojsci. Nestašica ljudstva u ukrajinskoj vojsci verovatno se može brojati u desetinama brigada. 141. je deo grupe od samo tri nove pešadijske brigade koje su se počele formirati prošlog leta. Kijev je istovremeno formirao pet.

Podeli:

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: