Svet 9

19.03.2024.

8:10

Ukrajinci mogu da pobede Ruse? "Tražimo asimetrična rešenja"

Razvoj bespilotnih sistema, ili bespilotnih letelica, ključan je za shvatanje prednosti Kijeva nad "numerički nadmoćnijim" ruskim snagama.

Izvor: Jutarnji.hr

Ukrajinci mogu da pobede Ruse? "Tražimo asimetrična rešenja"
EPA-EFE/YEVGEN HONCHARENKO

Podeli:

"Razvoj bespilotnih sistema je moj prioritet", rekao je Sirski u Telegramu posle sastanka sa zamenikom Vadimom Suharevskim. "Tražimo asimetrična rešenja kako bismo stekli kvalitativnu prednost nad brojčano nadmoćnijim protivnikom".

Povećana upotreba dronova sa obe strane prebacuje sukob sa bojnog polja na međusobne napade na vojnu, energetsku i transportnu infrastrukturu.

S obzirom da je ruska vojska nadmoćnija u naoružanju i ljudstvu na bojnom polju, moskovske snage pojačavaju pritisak duž cele linije fronta i postepeno napreduju.

Predsednik Vladimir Putin, koji je u nedelju dobio još šest godina na vlasti nakon pobede na predsedničkim izborima u Rusiji, rekao je da su moskovske snage imale prednost na bojnom polju u Ukrajini i obećao da će nastaviti vojnu operaciju.

U okviru vojnih reformi, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naredio je u februaru stvaranje posebnog ogranka ukrajinskih oružanih snaga posvećenih bespilotnim letelicama.

Suharevski je zadužen za razvoj i upotrebu bespilotnih sistema.

Vojni analitičari kažu da bi dronovi potencijalno mogli da daju Ukrajini tehnološku prednost u odnosu na Moskvu, s obzirom na nedostatak artiljerijskih granata i drugog tradicionalnijeg oružja.

Ali ruska industrija dronova se takođe brzo razvija.

Kako bespilotne letelice postaju sve manje, smrtonosnije i mogu da putuju dalje, Ukrajina ih je poslednjih meseci koristila za napad na rafinerije nafte u Rusiji, onemogućavajući sedam odsto svojih kapaciteta za preradu.

Napadi ukrajinskih vazdušnih i pomorskih dronova na rusku crnomorsku flotu na Krimu, od kojih su neki bili uspešni, takođe su podstakli rusko ministarstvo odbrane da tokom vikenda obeća da će zaštititi flotu od budućih napada.

Ruska invazija na Ukrajinu počela je pre više od dve godine i od tada je ubila hiljade na obe strane i raselila milione Ukrajinaca.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: