Svet 13

18.03.2024.

23:49

Rat – dan 754: Brutalni napadi; Rusi meta; Letelica poslata na Krim FOTO/VIDEO

Rat u Ukrajini – 754. dan.

Izvor: B92

Rat – dan 754: Brutalni napadi; Rusi meta; Letelica poslata na Krim FOTO/VIDEO
Profimedia

Podeli:

Predsednik Rusije Vladimir Putin, nakon pete pobede na izborima, poručio je da je Rusija prinuđena da svoje interese brani s oružjem u ruci. 

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je oko 300 ukrajinskih vojnika ubijeno razornom "vakuum bombom", dok je potparol Vojne obaveštajne službe Ukrajine (HUR) Andrij Jusov nazvao tu tvrdnju "apsolutnom besmislicom i propagandom".

Završeno

23:22

Oboren dron iznad Krima

PVO sistem oborio je iznad Krima reaktivni ukrajinski dron avionskog tipa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

22:30

Eksplozije u Harkovu

20:05

Zelenski zahvalio EU na stvaranju novog fonda pomoći

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je večeras rukovodstvu Evropske unije i državama članicama na stvaranju novog Fonda za pomoć Ukrajini u okviru Evropskog fonda za mir.

"Danas želim da se zahvalim rukovodstvu Evropske unije i svim državama članicama na stvaranju novog Fonda za pomoć Ukrajini u okviru Evropskog fonda za mir. Iznos je pet milijardi evra koji će ići za podršku našim odbrambenim akcijama u ovoj godini. Takođe očekujemo da će ovaj fond postati komponenta opšteg bezbednosnog sporazuma između Ukrajine i Evropske unije", rekao je Zelenski u video poruci, prenosi Ukrinform. 

19:41

Poginula jedna osoba prilikom granatiranja sela Gorkovski

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je da je prilikom granatiranja sela Gorkovski poginula jedna osoba, a dve su ranjene.

18:30

Američko jurišno vozilo čisti puteve trupama i oklopnim vozilima kroz minska polja

18:26

U ukrajinskom granatiranju sela poginule četiri osobe

Četiri osobe su poginule u ukrajinskom granatiranju sela Nikolskoje u ruskoj Belgorodskoj oblasti koja se graniči sa Ukrajinom, izjavio je danas lokalni guverner Vjačeslav Gladkov.

On je na svom Telegram kanalu objavio da su žrtve bračni par, 17-godišnji mladić i njegova baka, preneo je Rojters navodeći da je njihova kuća direktno pogođena ukrajinskom granatom.

Prema rečima Gladkova, pad granate na porodičnu kuću preživela je devojčica koja je preneta na odeljenje intenzivne nege.

18:18

Udari; Ofanziva zapadno od Donjecka

Zapadno od Donjecka, vode se teške borbe u Krasnogorovki, gde Oružane snage Rusije pokušavaju da napreduju sa oklopnim grupama i desantnim snagama. Uprkos početnom napredovanju na jugu naselja, značajniji uspeh još nije postignut.

Prebacivanjem rezerve, VSU je prvo zaustavio jurišne grupe u reonu železničke pruge, a zatim delimično istisnuo ruske snage iz privatnog sektora na jugu grada. Prisustvo Oružanih snaga RF ostaje na jugoistočnoj periferiji u rejonu Geološke ulice i šumske čistine u blizini železničke pruge i skladišta.

Istovremeno, nastavljaju se udari FAB-a sa UMPC na teritoriji fabrike vatrostalnih materijala Krasnogorovski, na koju se VSU oslanja u odbrani grada. Očigledno, to je delimično ono što sprečava Oružane snage Ukrajine da potpuno istisnu Oružane snage RF iz naseljenog mesta.

17:12

Borelj: Odobren predlog za pomoć od 5 milijardi evra

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj saopštio je danas da je Evropski odbor za spoljne poslove odobrio njegov predlog o pomoći od pet milijardi evra Fondu za Ukrajinu i da EU ispunjava svoje reči.

"Fond će podržati Ukrajinu u nabavljanju vojne opreme neophodne da odbrani svoje ljude i svoja prava na postojanje, u borbu protiv ruske agresije. Naše reči ćemo pretočiti u delo", rekao je Borelj i dodao da EU ispunjava svoje obaveze. "Fond za pomoć Ukrajini pretvara naše reči u akciju. Sa Fondom, nastavljamo da podržavamo Ukrajinu da se odbrani, koliko god to bude trebalo", navodi se na sajtu Evropske unije.

16:52

Rusi promenili taktiku

Ruska vojska je prešla na novu strategiju vršeći pritisak na Oružane snage Ukrajine na nekoliko pravaca istovremeno, piše Figaro pozivajući se na mišljenje francuskih vojnih izvora.

16:49

Mapa fronta

14:45

WSJ promenio naslov članka o inicijativi za nabavku municije za Ukrajinu

Američki list Vol strit džornal (WSJ) promenio je naslov članka o češkoj inicijativi za nabavku municije za Ukrajinu nakon kritika na društvenim mrežama.

Kako piše češki list "Novinky", čitaoci su bili ogorčeni opisom Češke kao "malog bivšeg sovjetskog satelita", a talasu kritika uključio se i američki ambasador u Pragu Bijan Sabet.

Na članak je odgovorilo i Udruženje dobrovoljaca NAFO koje se bori protiv ruske propagande i poslalo otvoreno pismo novinama u kojem se protivi izvođenju identiteta sadašnje Češke Republike iz njene socijalističke prošlosti.

"Mi smo na čelu pomoći Ukrajini, ne samo zato što imamo najveći broj izbeglica po stanovniku od svih zemalja, već smo bili i prva zemlja koja je poslala borbene tenkove u Kijev", ukazuje se u pismu.

Češke napore da se nabavi municija za Ukrajinu onda treba prikazati u ovom kontekstu, a ne u okviru "zastarelih termina koji nisu neutralni, ali imaju dugu i šovinističku istoriju impliciranja inferiornosti".

14:16

Čečenski dobrovoljci primećeni u Gorovskom

14:09

Najnovije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane

-Ruske trupe su poboljšale položaje na liniji fronta na avdejevskom pravcu. Odbijeno je sedam napada i kontranapada jurišnih ukrajinskih grupa;

-Ukrajinske snage su na južnodonjeckom pravcu izgubile preko 130 vojnika;

-Ruska vojska nanela je poraz ukrajinskih jedinicama u području Sinjkovke na kupjanskom pravcu. Protivnik je izgubio do 60 vojnika;

-Ukrajinska vojska je na donjeckom pravcu izgubila do 380 vojnika, dva oklopna vozila i četiri automobila;

-Ruska vojska sprečila je pokušaj prodora ukrajinskih diverzantskih grupa u području mesta Kozinka;

-Ukrajinska vojska je za dan izgubila do 150 vojnika (ranjeni i poginuli) prilikom pokušaja da prodre preko državne granice Rusije u području Kozinke;

-Ruski sistemi PVO uništili su ukrajinski avion Mi-8, oborili su 143 drona i 22 granate ispaljene iz višecevnih raketnih bacača;

-Ukrajinske snage su na avdejevskom pravcu izgubile do 295 vojnika, dva oklopna vozila kao i britansku haubicu FN-70;

-Sistemi PVO su iznad ruske Belgorodske oblasti uništili osam projektila ispaljenih iz sistema "vampir", dve granate ispaljene iz višecevnih sistema "oljha" i jednu koja je ispaljena iz sistema "grad".
 

11:27

Ukrajinske kamikaze targetirale aerodrom Domodedovo?

11:25

Zelenski: Nama treba dalekometno oružje

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski kritikovao je zapadne partnere Kijeva jer nisu dostavili ukrajinskoj vojsci neophodnu količinu dalekometnih artiljerijskih sistema radi nastavka borbenih dejstava.
"Kratak domet naše artiljerije je očigledna kratkovidost pojedinih partnera", naveo je Zelenski.

08:51

Uništeni "Vampiri"

Ruski sistemi protivvazduhoplovne odbrane uništili su iznad Belgorodske oblasti 10 projektila ispaljenih iz višecevnih raketnih bacača "Vampir", saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.
 

08:19

Ponovo pogođen Belgorod, jedna osoba poginula

08:17

Ruski gubici

08:17

Iskander "stigao" u Nikolajev

07:37

Rusi izveli veliki udar

Jedna osoba je povređena tokom jutarnjeg granatiranja Belgoroda od strane ukrajinskih trupa, saopštio je gradonačelnik Valentin Demidov.

Ruski sistemi PVO uništili su 10 raketa RM-70 Vampir koji je lansirala Ukrajina iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi agencija RIA Novosti.

Tokom noći ruske trupe su izvršile udar na Ukrajinu sa raketama i dronovima, a 17 od 22 bespilotne letelice je oboreno, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine na Telegramu.

Prema izveštaju, ruske snage su napale oblast Harkova sa pet protivvazdušnih vođenih raketa S-300/S-400, dve vođene vazdušne rakete X-59 u oblasti Sumi i 22 bespilotne letelice tipa Šahed, prenosi Ukrinform.

Kao rezultat borbenih dejstava, oboreno je 17 bespilotnih letelica Šahed u Kijevskoj, Poltavskoj, Hmeljnickoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Dnjepropetrovskoj, Vinjičkoj, Zaporoškoj i Rivenskoj oblasti.

07:18

Nove eksplozije

Eksplozije su odjeknule u Poltavskoj i Hmeljnickoj oblasti, koje su pod kontrolom Kijeva, prenosi ukrajinski portal "Strana".

07:15

Rusi zauzeli selo Mirnoje

Ruske snage zauzele su selo Mirnoje u Zaporožju i izvele napade na više oblasti, Sumsku, Kalušku, na Nikolajev i Sumi.

Uzvratila je i ukrajinska vojska, granatirana je rafinerija Slavjansk na Kubanu, Belgorod i Donjeck, Energodar.

07:15

"U Donbasu ponestaje municije"

Bela kuća upozorava da ukrajinskoj vojsci u Donbasu ponestaje municije, zbog čega se povlači na drugu i treću liniju odbrane, a Rusija nastavlja da napreduje na zapad. Poručuje da je Ukrajini sada potrebna podrška

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: