Svet 12

20.06.2024.

15:25

Južna Koreja pred odlukom: Posle ovog sporazume, moramo da se preispitamo

Južna Koreja će preispitati politiku koja joj zabranjuje da direktno šalje oružje Ukrajini, rekao je danas savetnik južnokorejskog predsednika reagujući na potpisivanje sporazuma o odbrani između Severne Koreje i Rusije.

Izvor: Beta

Južna Koreja pred odlukom: Posle ovog sporazume, moramo da se preispitamo
EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Podeli:

"Predviđamo da preispitamo pitanje slanja oružja Ukrajini", rekao je novinarima Čang Ho-džin,  savetnik za nacionalnu bezbednost južnokorejskog predsednika Jon Suk Jeola.

Seul primenjuje dugogodišnju politiku koja joj zabranjuje da prodaje oružje u zone gde je aktivni konlfikt, koje se držao do danas upkos zahteva Vašingtona i Kijeva da je preispita. 

Seul je potpisao veliki sporazum o oružju koji se odnosi na tenkove, na raketne bacače i avione potpisan je u julu 2022. godine, pet meseci posle početka ruske invazije u Ukrajini, ali sa Poljskom.

 

Više o situaciji na Istočnom frontu čitajte u našem Blogu UŽIVO.

Južna Koreja je kao i Japan izrazila ozbiljnu zabrinutost danas zbog potpisivanja sporazuma između Severne Koreje i Rusije koji ne isključuje "vojno-tehničku saradnju" i predviđa "uzajamnju pomoć u slučaju napada".

Ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un juče su,  tokom samita u Pjongjangu potpisali sporazum o saradnji, koji uključuje obećanje uzajamne pomoći ako budu napadnute.

"Svaka saradnja koja direktno ili indirektno doprnosi jačanju vojnih kapaciteta Severne Kreje predstavlja kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN", rekao je savetnik Čang Ho-džin.

Kršenje tih rezolucija i jasna i potvrđena podrška Pjongjangu će prema njemu neizbežno imati negativan uticaj na odnose između Severne Koreje i Rusije.

Seul je već optužio Pjongjang, nekoliko nedelja pre potpisvanja tog sporazuma da snabdeva Rusiju oružjem za njen rat u Ukrajini, u zamenu za rusku tehnološku podršku.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Podeli: