Svet 1

20.06.2024.

10:40

Sporazum je potpisan: Hitna vojna pomoć

Novi sporazum Rusije i Severne Koreje zahteva od obe zemlje da iskoriste sva raspoloživa sredstva za pružanje hitne vojne pomoći u slučaju rata, pišu danas severnokorejski državni mediji.

Izvor: Tanjug

Sporazum je potpisan: Hitna vojna pomoć
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Podeli:

Sporazum koji su tokom sastanka u Pjongjangu postigli lideri dve zemlje, Vladimir Putin i Kim Džong Un, mediji opisuju kao "veliku nadogradnju bilateralnih odnosa, koji obuhvata bezbednost, trgovinu, investicije, kulturne i humanitarne veze".

Analitičari smatraju da bi novi sporazum mogao da označi najjaču vezu između Moskve i Pjongjanga od kraja Hladnog rata.

KCNA, zvanična severnokorejska novinska agencija, prenela je danas da u članu četiri sporazuma piše da ako jedna od zemalja bude napadnuta i u ratnom stanju, druga mora bez odlaganja rasporediti "sva sredstva koja joj stoje na raspolaganju" kako bi pružila "vojnu i drugu pomoć".

Ali, takođe navodi se da takve akcije moraju biti u skladu sa zakonima obe zemlje i članom 51 Povelje Ujedinjenih nacija, koji prepoznaje pravo države članice UN na samoodbranu.

SAD i njihovi saveznici strahuju da bi Pjongjang mogao da obezbedi Moskvi oružje za rat u Ukrajini u zamenu za ekonomsku pomoć i transfer tehnologije za nuklearni i raketni program.

Nakon samita, Kim je rekao da dve zemlje imaju "vatreno prijateljstvo" i da je sporazum njihov "najjači ugovor ikada", svrstavajući odnos na nivo savezništva. On je obećao punu podršku ratu Rusije u Ukrajini. Putin je to nazvao "prodornim dokumentom" koji odražava zajedničke želje da se odnosi prenesu na viši nivo.

Severna Koreja i Sovjetski Savez potpisali su sporazum 1961, prema kom je, kako navode stručnjaci, vojna intervencija Moskve bila neophodna ukoliko bi Severna Koreja bila napadnuta. Dogovor je odbačen nakon raspada SSSR-a i zamenjen sporazumom iz 2000. koji je nudio slabije bezbednosne garancije.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Podeli: