Svet 2

14.06.2024.

14:06

Viktor, sam protiv svih

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da je Budimpešta sklopila ''važan i veoma povoljan'' sporazum sa NATO-om, prema kojem ta zemlja neće učestvovati u misiji podrške Ukrajini koja se odnosi na obuku ukrajinskih vojnika.

Izvor: Tanjug

Viktor, sam protiv svih
Shutterstock/Gints Ivuskans

Podeli:

On je rekao da u NATO-u postoji razlika u mišljenjima, pri čemu 31 zemlja članica "želi da poraze Ruse", a podržavaju Ukrajinu verujući da je rešenje na bojnom polju, prenosi mađarska novinska agencija Mađar tavirati iroda (MTI).

Orban je dodao da je stav Mađarske da je takav pristup pogrešan i da, umesto podrške bilo kojoj strani, treba ih naterati da potpišu momentalni prekid vatre.

Mađarska spada među ''prihvaćene, cenjene, lojalne i kooperativne, veoma kooperativne zemlje" u NATO-u, a Budimpešta ispunjava svoje obaveze prema Alijansi, istakao je Orban.

Orban je 12. juna, posle razgovora s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Budimpešti, rekao da ta zemlja neće blokirati odluke NATO-a koje se odnose na misiju podrške Ukrajini, ali i da sve vojne akcije van teritorije Severnoatlantske alijanse mogu biti samo dobrovoljne.

Kada je reč o nedavno održanim izborima za Evropski parlament, premijer Mađarske smatra da bi desnica mogla da postane druga najveća grupa u Evropskom parlamentu ako se francuski i italijanski desničarski lideri dogovore, a njegova partija Fides im se pridruži, prenosi Rojters.

Orban je rekao da bi Marin le Pen, čija je stranka pobedila na izborima za EP u Francuskoj, i Đorđa Meloni, liderka desnog krila u Italiji, trebalo da se dogovore.

"Ako njih dve mogu da postignu dogovor i Fides im se pridruži, mogli bismo da oformimo drugu najveću grupu u Evropskom parlamentu. A neke stranke bi mogle da se prebace iz Evropske narodne partije i onda bi desnica lako mogla da ima najveću poslaničku grupu u roku od pola godine", dodao je Orban.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: