Svet 24

13.06.2024.

13:02

Oglasio se kažnjeni i veoma je ljut; "Nečuveno, neprihvatljivo..."

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio da je današnja odluka Evropskog suda pravde da kazni Mađarsku nečuvena i neprihvatljiva.

Izvor: Tanjug

Oglasio se kažnjeni i veoma je ljut; "Nečuveno, neprihvatljivo..."
Profimedia

Podeli:

Orban tvrdi u objavi na platformi X da je Mađarska kažnjena zbog, kako je naveo, odbrane granica EU.

"Izgleda da su ilegalni migranti važniji briselskim birokratama od evropskih građjana", naveo je Orban.

Mađarska će morati da plati kaznu u iznosu od 200 miliona evra zbog nesprovođenja promena u svojoj politici postupanja prema migrantima i tražiocima azila, saopštio je danas najviši sud EU, Evropski sud pravde.

Sud je naveo da će Mađarska, koja je ranije odbila da izvrši sudsku presudu iz 2020. godine, takodje morati da plaća kaznu od milion evra dnevno dok u potpunosti ne primeni predvidjene mere, preneo je Rojters.

Sud EU ističe da Mađarska nije preduzela mere da bi se uskladila sa presudom iz 2020. godine u vezi sa pravima podnosilaca zahteva za međunarodnu zaštitu da ostanu u Mađarskoj do konačne odluke o njihovoj žalbi protiv odbijanja njihove prijave, kao i proterivanja državljana trecih zemalja koji ilegalno borave u toj državi.

Mađarska vlada je ranije tvrdila da je presuda iz 2020. godine sporna jer je vec zatvorila tzv tranzitne zone i pooštrila pravila koja zabranjuju buduća podnošenja zahteva za azil.

Evropska komisija podnela je drugu prijavu protiv Mađarske sudu EU početkom 2022. godine, navodeći da Mađarska nije preduzela sve neophodne mere da bi postupila u skladu sa presudom iz 2020. godine.
 

Podeli:

24 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: