Svet 1

05.06.2024.

7:15

SAD: Još čekamo odgovor...

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio je da SAD još uvek čekaju odgovor militantne grupe Hamas na izraelski predlog o prekidu vatre koji je izneo američki predsednik Džozef Bajden u petak.

Izvor: Tanjug

SAD: Još čekamo odgovor...
Profimedia

Podeli:

"Čekamo odgovor Hamasa" preko katarskih posrednika, rekao je Saliven i najavio da će direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns razgovarati u Kataru sa posrednicima o predlogu o prekidu vatre, prenosi Rojters.

Katar je posrednik u pregovorima Izraela i Hamasa o prekidu vatre, a u utorak je dostavio Hamasu predlog koji podrazumeva tri faze koje je predstavio Bajden.

Portparol Hamasa je u utorak napomenuo da ta grupa ne može da pristane na bilo kakav dogovor ukoliko se Izrael ne obaveže na trajno primirje i potpuno povlačenje iz Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu više puta je ponovio da neće biti trajnog mira sve dok Hamas ne bude uništen.

Plan koji je izneo Bajden u petak podržale su Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Japan, Kanada i Italija, dok su Jordan, Saudijska Arabija, Katar, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali Izrael i Hamas da plan razmotre "ozbiljno i pozitivno".

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: