Svet 10

22.04.2024.

11:20

Jedan potpis i pakao za Ruse počinje

Nakon što je konačno odobren američki paket pomoći Ukrajini od 61 milijardu dolara, postavlja se pitanje kada će ta pomoć stići i šta se u njoj nalazi.

Izvor: Jutarnji.hr

Jedan potpis i pakao za Ruse počinje
Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Podeli:

Još važnije pitanje je da li će ta pomoć, koju je Ukrajina dugo čekala, biti dovoljna da zaustavi puzajući kolaps ukrajinske vojske.

Odavno sve vest isa ukrajinskog fronta ukazuju na to da ukrajinskoj vojsci ponestaje svih tipova naoružanja i municije, do te mere da su vojnici prisiljeni da štede čak i metke za sopstvene puške. Ruske trupe potiskuju ih na istoku zemlje, avioni sve češće nekažnjeno lete iznad slobodnih ukrajinskih gradova.

Ali, izgleda da će Ukrajina morati još da sačeka, jer da bi američka vojna pomoć uopšte krenula ka Ukrajini, predlog zakona prvo mora da prođe proceduru u Senatu, a nakon toga da dobije potpis američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Za razliku od Predstavnićškog doma, koji je sve vreme kočio slanje pomoći Ukrajini jer je pod kontrolom republikanaca koji se tome protive, Senat je s tankom većinom pod kontrolom demokrata i očekuje se da će predlog proći bez većih problema. Jedino je pitanje kako ga što pre staviti na dnevni red.

Pa zakon prođe u utorak, kao što je najavljneo iz Senata, prve pošiljke mogle bi krenuti ka ukrajinskoj granici samo nekoliko sati nakon što Bajden potpiše zakonski predlog.

Pentagon ima razgranatu mrežu baza i skladišta po Evropi i SAD-u u kojima se nalazi skoro sva oružana pomoć koju Ukrajina treba. To znači da bi oružje već do kraja sedmice moglo biti dopremljeno na front.

Brzina je presudna, upozorio je šef CIA-e Vilijam Barns prošle sedmice, uz crnu prognozu da bi bez pomoći Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja godine.

"Želimo da požuri sa slanjem pomoći, i to u količinama za koje mislimo da Kijevu treba kako bi bili uspešni. Kada se zakon usvoji, imamo vrlo robusnu logističku mrežu koja nam omogućava da sav materijal prebacimo vrlo brzo. Možemo sve izvesti u roku od nekoliko dana", rekao je portparol Pentagona general Pat Rajder.

Zalihe stoje spremne već mesecima, ali nisu mogle biti poslate zbog nedostatka novca. Pentagon je potrošio sredstva koja je Kongres prethodno odobrio, oko 44 milijarde dolara, i do decembra prošle godine američko Ministarstvo odbrane bilo je u minusu oko 10 milijardi dolara. Do tada učestale pošiljke pomoći Ukrajini počele su da presušuju, jer nije bilo garancije da će Kongres odobriti nova sredstva.

Do sada je praksa bila da se paketi pomoći Ukrajini isporučuju na dva načina, preko dugoročnih ugovora s proizvođačima oružja ili preko mere koja se zove "presidential drawdown authority" (PDA), što nije ništa drugo nego mogućnost da prvi čovek SAD-a naredi da se već postojeće zalihe iz skladišta odmah prebace tamo gde su potrebne.

Ta mera biće nužna i u ovom slučaju, jer vremena više nema.

Američka vojska ima ogromna skladišta u kojima se nalaze tone i tone municije kalibara. Na primer, “McAlester Army Ammunition Plant” u saveznoj državi Oklahomi prostire se na više od 16.000 hektara, ima sopstvenu železnicu i u stanju je momentalno da isporuči 435 brodskih kontejnera, od kojih svaki sadrži 15 tona municije.

Ta je baza ujedno najveće skladište municije za haubice kalibra 155 mm, koje Ukrajina najviše koristi.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: