Svet 6

12.04.2024.

11:03

Velika prekretnica: Rusi zauzeli Donjeck?

Izveštaji sa fronta potvrđuju da ruske trupe napreduju u svim delovima fronta u DNR, vojska čeka povratak na ustavne granice Donjecke Narodne Republike, pišu ruski mediji.

Izvor: Novosti

Velika prekretnica: Rusi zauzeli Donjeck?
Profimedia

Podeli:

Na svim pravcima u Donjeckoj Narodnoj Republici došlo je do preokreta u korist ruskih snaga. To potvrđuju razmere svakodnevnog napredovanja trupa, rekao je za savetnik šefa DNR Igor Kimakovski.

"Naše oružje je superiornije od neprijateljskog. Zato sam optimista i danas mogu da kažem da je to prekretnica u korist Rusije na donjeckom delu fronta. To se vidi u očima naših momaka koji već čekaju da se vratimo na ustavne granice Donjecke Narodne Republike", rekao je Kimakovski.

Svoju izjavu potkrepio je izveštajima sa fronta, ali i informacijama koje dobija od svog sina koji se nalazi na prvim linijama.

Kako je ranije objasnio, ruske trupe ostvaruju velike pomake kod Marjinke u Donjeckoj Narodnoj Republici, što im otvara operativni prostor u nekoliko pravaca odjednom.

Ruske snage pritiskaju neprijatelja na svim pravcima, uključujući Ugljedar, Krasnogorovku i okolinu Avdejevke, Artjomovku (Bahmut) i Časov Jar, dodao je Kimakovski.

Ruska vojska je u poslednje vreme postigla znatan uspeh na donjeckom pravcu. Konkretno, 23. marta je preuzela kontrolu nad selom Krasnoje, što je omogućilo potiskivanje ukrajinskih oružanih snaga od Artjomovska i stvorilo pretnju za ukrajinsku grupu koja se nalazi u oblasti Kreščejevke. Zauzimanje sela Krasnoje pojednostavljuje i napredovanje do Časovog Jara, važnog grada u ovom delu fronta.

U samom Časovom Jaru, kako je objasnio savetnik lidera DNR Jan Gagin, neprijatelj je izgradio ozbiljno utvrđenje, ruske snage su ušle u predgrađe i pažljivo i postepeno napreduju, a glavni zadatak je zaštita ljudstva.

Prema rečima Gagina, svi putevi snabdevanja jedinica Oružanih snaga Ukrajine u Časovom Jaru uskoro će biti na nišanu ruske vojske, koja će moći da naruši neprijateljsku logistiku.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi lažu, Su-57 je beskoristan?

Vest da su ukrajinske oružane snage oborile ruski Su-57 predstavljena je kao “čudo”, ali sve je više onih koji tvrde da je ta letelica beskorisna.

13:53

19.6.2024.

1 d

Podeli: