Svet 0

12.04.2024.

10:08

"Milostivi" Putin objasnio

Rusija je bila primorana da odbije napade na svoje energetske objekte poslednjih meseci i morala je da uzvrati, izjavio ruski predsednik Vladimir Putin tokom razgovora s beloruskim kolegom.

Izvor: Russia today, B92.net

"Milostivi" Putin objasnio
Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Podeli:

Putin i Aleksandar Lukašenko, podsetimo, sastali su se u Moskvi u četvrtak.

Otkako je Kijev pokrenuo svoju kampanju dronova protiv ruskih nalazišta goriva, Moskva je izvela nekoliko velikih udara na energetsku infrastrukturu Ukrajine, koje je Ministarstvo odbrane opisalo kao odmazdu.

Poslednji napad potvrđen je u četvrtak. Ministarstvo odbrane Rsuije je navelo da su ruske snage pokrenule talas visoko preciznih udara koji uključuju oružje i bespilotne letelice dugog dometa vazdušnog i morskog baziranja na energetske i naftne objekte širom Ukrajine, ometajući rad preduzeća orijentisanih na odbranu i degradirajući vojnu proizvodnju i logistiku za Kijevske jedinice fronta.

"Pre svega, pretpostavljamo da na taj način utičemo na odbrambenu industriju Ukrajine i direktno utičemo na nju", rekao je Putin, napominjući da su udari na energetske objekte u Ukrajini deo procesa "demilitarizacije".

On je istakao da Rusija "nije izvela nikakve udare" tokom zime iz humanitarnih razloga.

"Nismo hteli da ostavimo socijalne ustanove, bolnice i tako dalje bez struje, ali smo posle serije udara na naše energetske objekte bili prinuđeni da odgovorimo", rekao je predsednik Ruske Federacije i dodao da je Moskva spremna da se uključi u razgovore.

Lukašenko je odgovorio da Kijev provocira Rusiju da izvrši ove udare.

Moskva je prvi put gađala ukrajinsku energetsku infrastrukturu u jesen 2022. godine, nakon što je tog oktobra bombardovan ruski Krimski most.

Ukrajina je od januara pokrenula brojne napade dugog dometa na ruske energetske objekte, uključujući skladišta nafte i rafinerije, koristeći dronove kamikaze.

Gardijan je ranije ovog meseca izvestio, pozivajući se na vojne obaveštajne službe zemlje, da se ova taktika koristi zbog činjenice da je Kijev shvatio da ne može da pobedi Rusiju na bojnom polju.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: