Svet 31

11.04.2024.

23:29

Rat – dan 778: Uzbuna; Ukrajinci beže; Opasno je, rat na prekretnici?

Rat u Ukrajini dan 778.

Izvor: B92

Rat – dan 778: Uzbuna; Ukrajinci beže; Opasno je, rat na prekretnici?
Profimedia

Podeli:

Rusija je jutros napala infrastrukturu u ukrajinskom gradu Harkovu i Harkovskom regionu, saopštile su ukrajinske vlasti.

U gradu se dogodila serija eksplozija, nakon što su ruske snage raketnim sistemima S-300 izvršile udar na Harkov, prenosi Ukrinform.

Završeno

23:04

Uzbuna

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na teritoriji Nikolajevske, Dnjepropetrovske oblasti Ukrajine i delovima DNR, Zaporoške i Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva.
 

21:31

Varšava razmatra da Kijevu preda rakete sovjetske proizvodnje

Varšava razmatra da Kijevu preda rakete sovjetske proizvodnje koje ima u svom arsenalu, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda na završnoj konferenciji za novinare na kraju samita Inicijative tri mora (Trimorje) u Vilnjusu.

20:41

Zaharova: Rusija se nada da globalni jug neće učestovati u antiruskim akcijama

Rusija se nada da njeni partneri u Aziji, Africi i Latinskoj Americi neće učestovovati u antiruskim inicijativama, rekla je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, u vezi sa odlukom Švajcarske da održi konferenciju na visokom nivou o Ukrajini.

''Nadamo se da će naši partneri u Aziji, Africi i Latinskoj Americi biti na oprezu i izbeći da budu uvučeni u još jednu antirusku avanturu“, istakla je Zaharova.

Naglasila je da je učešće zemalja globalnog juga ''potrebno Zapadu samo da bi ojačao kolektivni ultimatum koji će biti upućen Rusiji“, prenosi TASS.

Švajcarska vlada će 15. i 16. juna biti domaćin konferencije na visokom nivou u cilju postizanja mira u Ukrajini, saopšteno je u sredu.

19:07

Prinudna evakuacija u Harkovskoj oblasti

U Harkovskoj oblasti počela je prinudna evakuacija porodica sa decom iz skoro 47 naselja, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Oleg Sinjegubov.

Reč je o naseljima blizu granice sa Rusijom u Harkovskom, Bogoduhovskom i Izjumskom okrugu. Prema rečima Sinjegubova, tamo živi ukupno 182 dece.
 

17:54

Nepromišljeni napadi mogu da dovedu do izuzetno opasne ivice rata

Direktor IAEA Rafael Grosi izjavio je da će sledeće nedelje sa Savetom bezbednosti UN razgovarati o situaciji u Zaporoškoj nuklearki.

"Sastaću se sa Savetom bezbednosti UN sledeće nedelje, jer je od ključne važnosti da se osigura da ovi nepromišljeni napadi ne dovedu do nove i izuzetno opasne ivice rata", rekao je Grosi, navodi se u saopštenju IAEA.
 

16:21

Makron pozvao na ubrzani prelazak na "ratnu ekonomiju" i pomoć Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je potrebno da se prepozna nova geopolitička realnost i ubrza prelazak na „ratnu ekonomiju” kako bi se nastavila podrška Ukrajini i jačanje odbrambenih sposobnosti Evrope.

"Potrebno je izdržati, snabdeti Ukrajinu oružjem da bi mogla da se odupre. Uveren sam da je to geopolitička realnost u kojoj ćemo dugoročno živeti. I važno je zapamtiti da svet neće stati ako se rat završi sutra", rekao je Makron prilikom polaganja kamena temeljca fabrike za proizvodnju baruta u mestu Beržerak u blizini Bordoa, prenosi Mond. 

Prema njegovim rečima, nastaviće se masovno naoružavanje u Rusiji, povećavaće se vojni troškovi u celoj Evropi.

14:28

Ukrajinska vojska: "Hvala, Litvaniji"

14:26

Litvanija predala novi paket pomoći Ukrajini

Litvanija je Ukrajini predala još jednu seriju pomoći, uključujući anti-dronove, generatore i sklopive krevete, saopštilo je litvansko Ministarstvo odbrane.

"Podrška Litvanije Ukrajini je trajna. Pomažemo Ukrajini na sve moguće načine i tražimo načine da povećamo ovu pomoć. Oružje i oprema koju smo isporučili mi i naši saveznici daju najvažniji doprinos borbi Ukrajine za slobodu", istakao je ministar odbrane Laurinas Kašunas, prenosi LRT.

14:20

Ukrajinski general: Ruske snage nadmašuju ukrajinske 7 do 10 puta na istoku

Ruske snage brojčano nadmašuju ukrajinske trupe sedam do 10 puta u istočnim regionima, izjavio je danas ukrajinski general Jurij Sodol u parlamentu.

"Neprijatelj nas brojčano nadmašuje sedam do 10 puta, nedostaje nam ljudstva", rekao je Sodol, koji komanduje trupama u Harkovskoj, Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine, prenosi Rojters.

Prethodno je glavnokomandujući američkih snaga u Evropi, general Kristofer Kavoli rekao da izdrživljost ukrajinskih vojnika uskoro neće moći da parira ljudstvu i projektilima ruske vojske, ukoliko američki Kongres ne izdvoji dodatna sredstva za vojnu pomoć Ukrajini.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: