Politika 1

29.03.2024.

18:22

Vučić o pritiscima: Dosta ste nas lagali i obmanjivali, žele da reše pitanje Kosova zbog Putina

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je da Srbija trpi velike pritiske zbog Kosova i Metohije, a sve zbog situacije oko Ukrajine gde Rusija sve više napreduje.

Izvor: B92.net

Vučić o pritiscima: Dosta ste nas lagali i obmanjivali, žele da reše pitanje Kosova zbog Putina
TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bs

Podeli:

Predsednik je na početku obraćanja rekao da želi da podnese neku vrstu političkog i ekonomskog preseka stanja.

"Sa potezima sa kojima ću preduzimati u narednom periodu. Pre nekoliko dana ne želeći da hitrom i hitnom reakcijom proizvedem bilo kakve negativne posledice po Srbiju, rekao sam da smo u teškoj situaciji, i da uvek i u svakom trenutku možete da razmišljate i o sopstvenoj krivici i šta je to čime ste doprineli tome. Ovoga puta se plašim da smo, ne svojom krivicom već zbog geopolitičke situacije plaćamo visoku cenu", rekao je on.

Istakao je da će pričati o situaciji na KiM, u RS, i kaže da je reč o sveukupnom pritisku na Republiku Srbiju.

"Upravo zbog naše vojne neutralnosti, odnosa prema sukobu u Ukrajini i našoj poziciji da osudimo napad na suverenu zemlju, ali da se ne pridružujemo sankcijama Rusiji. Treći razlog, a vezan je za oba prethodna, taj što zapadne zemlje osećaju veliki pritisak zbog napredovanja ruskih snaga, i nesigurnosti kako će se okončati sukob u Ukrajini", rekao je predsednik.

Dodaje da je zato pitanje KiM skloniti kao potencijalni kec u rukavu Vladimira Putina, i da smo zato na meti Prištine i onih koji su ih podržavali.

Pomenuo je i to da je velika petroka na jednom od sastanaka uz mnogo pritisaka, shodno tome da Srbija zna svoju poziciju, rekao je da je četiri puta američki predstavnik, četiri puta evropski predstavki, tri puta francuski, jednom italijanski su napomenuli da je suštinska obaveza Prištine je fotmiranje SZO.

"U lice mi ponovoljeno u više navrata, Srbija nema nikakvu obavezu. Prva se tiče formiranja SZO... Dora Bokajani je tri dana pre nego je promenila mišljenje se naglo pokajala. Sramota. Pa se setila da nije važna SZO ni ekspropriacija i to što će da poštuju odluku vraćanjem nekoliko hektara zemlje manasitur Dečani", rekao je Vučić.

Kako je rekao primena te odluke je bila cirkus, te da je reč o klasičnom kršenju vladavine prava uskraćujući Srbima njihova prava. U prvom redu korištenje srpskog jezika, prekomernom upotrebnom policijske sile itd.

"Za nas je mir prioritetni interes, i od strahovitog je značaja. Dobili smo najnovije podatke za februar, koliko je ekonomski napredak Srbije i veći je nego što smo očekivali. Sloboda je takođe nešto čime se ponosimo. Od dolaska Kurtija na vlast Priština je neprestano eskalirala situaciju. Imamo više od 400 napada na Srbe, njihovu imovinu i crkve", ističe Vučić.

Kaže da što se Saveta Evrope tiče, Kurtijevi sponzori stalno govore da je pitanje vladavine prava.

"Kažu da su Kurtiju uveli sankcije, a pod tim sankcijama, iako srpska roba nema pristup KiM već devet meseci, čime se niko ne bavi. Od tada, između ostalog, kažu da su uveli sankcije Kurtiju. A za proteklih godinu dana na apsolutno svim forumima su učestvovali ti kojima su uveli sankcije", rekao je predsednik

O ukidanju dinaru

Rekao je da ne sme ni da priča kakvi su pritisci na Srbiju u Briselu, po pitanju ukidanja dinara.

"Hoće da prodamo ekspoziture Nacionalne štedionice strancima. Da li ste vi ozbiljni? Oni jednostavno nisu normalni. Možete da se smejete, oni svi zajedno nisu normalni! Ni usput ni nikako nećemo prihvatiti ukidanje dinara. Nemojte više da nas tapšete po ramenu, dosta ste nas lagali i obmanjivali", ističe Vučić.

Predsednik je rekao da je progon Srba temeljno organizovan, i da se glasno čuje i organizovano ćutanje.

"Od pucnjava, nelegalnih patrola, nelegalnih eksproprijacija, otimanje imovine SPC, čime narušavaju specijalne zaštitne zone. Preoravanja srpskih sakralnih objekata, da grade komunikacije između svojih idiotskih objekata. Uklanjanje ćiliričnih tabli, čime krše i svoje sopstvene propise", nabrojao je on.

O SZO

Pomenuo je i to da je velika petroka na jednom od sastanaka uz mnogo pritisaka, shodno tome da Srbija zna svoju poziciju, rekao je da je četiri puta američki predstavnik, četiri puta evropski predstavki, tri puta francuski, jednom italijanski su napomenuli da je suštinska obaveza Prištine je formiranje SZO.

- U lice mi ponovoljeno u više navrata, Srbija nema nikakvu obavezu. Prva se tiče formiranja SZO... Dora Bokajani je tri dana pre nego je promenila mišljenje se naglo pokajala. Sramota. Pa se setila da nije važna SZO ni ekspropriacija i to što će da poštuju odluku vraćanjem nekoliko hektara zemlje manasitur Dečani. Verovatno će parlamentarna skupština SE da se održi na 11. godišnjicu od usvajanja Briselskog sporazuma. Igra datuma nije slučajna, misle da Srbe mogu da ponižavaju doveka - rekao je Vučić.

Kako je rekao primena te odluke je bila cirkus, te da je reč o klasičnom kršenju vladavine prava uskraćujući Srbima njihova prava. U prvom redu korištenje srpskog jezika, prekomernom upotrebnom policijske sile itd.

"Azem Kurtaj koji je upucao našu decu za Badnje veče za njega nema ništa. Goni se za bacanje petardi i eno ga kod kuće. Jeste čilo da ih je nekad neko sa Zapada pitao šta je s Kurtajem ili da pitao za srpsku decu koja su tada ranjena. To nije važno. Što se tiče ZSO njeihovi ekperti su rekli da je to obaveza Prištine. Pa su Kurti i  Osmani poslali pismo da će to uraditi čim ih prive u SE. A lažu..." rekao je Vučić.

Što se Bakojani tiče, sram te bilo za to što si uradila, poručio je predsednik.

"Neki ljudi imaju kičmu u međunarodnoj areni, a neki nemaju ništa", dodao je.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: