Politika 2

16.04.2024.

8:40

Najveći svetski stručnjak potvrdio: Vučić je u pravu, Srebrenica nije genocid VIDEO

Najveći svetski stručnjak za pitanje genocida, Efraim Zurof, direktor Centra "Simon Vizental" potvrdio na N1 da je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio u pravu i da Srebrenica nije genocid, prenose Novosti.

Izvor: Novosti

Najveći svetski stručnjak potvrdio: Vučić je u pravu, Srebrenica nije genocid VIDEO
ATAImages/Amir Hamzagic

Podeli:

Zurof je, komentarišući predlog rezolucije o Srebrenici podsetio je da je, pre svega, izvorna definicija reči genocid pokušaj da se uništi jedan čitav narod, zbog čega ostaje pri mišljenju "da to nije ono što se desilo u Srebrenici, nego da se tamo desio ratni zločin".

"Srebrenica nije genocid, takvu rezoluciju guraju pojedine zemlje iz političkih razloga! Isto je i sa Kosovom, ni tamo nije bilo genocida, sve to rade zbog politike", rekao je, između ostalog, Zurof uključivši se iz Jerusalima.

Podsetimo, u sredu će na zatvorenom sastanku u UN biti predstavljen Nacrt rezolucije o Srebrenici kojom se, prema najavama, 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici.

U nacrtu rezolucije traži se, između ostalog, da se bez rezerve osudi svako poricanje genocida u Srebrenici i podstiču članice UN da sačuvaju utvrđene činjenice i kroz svoje obrazovne sisteme razviju odgovarajuće programe, kako bi se "sprečio revizionizam i genocid u budućnosti", piše "Radio Slobodna Evropa".

O konačnoj rezoluciji o Srebrenici zemlje članice UN-a mogle bi se izjašnjavati na sednici Generalne skupštine UN-a početkom maja.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: