Nedelja, 01.10.2023.

15:10

Stiže zahlađenje? Poznato šta nas očekuje do kraja meseca

Meteorolog Marko Čubrilo prognozirao je da će danas nad većim delom regiona uslediti prolazno naoblačenje.

Izvor: B92

Stiže zahlađenje? Poznato šta nas očekuje do kraja meseca
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ/ nr

Lepo vreme nastaviće se i narednih pet dana, pa će tako temperature dostizati i 28 stepeni. Prema prognozi RHMZ-a, očekuje se pretežno sunčano vreme, a ponegde će biti i malo i umereno oblačno.

Ako je sudeći po dosadašnjim prognozama, kiše neće biti tokom radne nedelje, ali se u nedelju ponovo očekuje naoblačenje. Krajem perioda, 5. oktobra, očekuje se novo naoblačenje koje će ponegde usloviti kratkotrajnu kišu i manji pad temperature.

"Danas prolazno naoblačenje koje ponegde na jugoistoku regiona može usloviti retku pojavu prolazne kiše ili pljuska. Vetar će biti slab do umeren, severni, dok će dnevni maksimum biti od +17 do +24 stepena Celzijusa", istakao je i dodao:

"U ponedeljak ujutro sveže, na planinama preko 900 mnv moguća pojava prizemnog mraza. Tokom dana sunčano i malo toplije uz maksimume od +20 do +25 stepeni Celzijusa. Slično vreme i u utorak uz maksimum koji ponegde na zapadu regiona može biti i oko +27 stepeni Celzijusa".

U sredu prvo na seveorozapadu, a do uveče i nad ostalim predelima novo, prolazno, nobačenje uz retku pojavu iše ili pljuska, dok će severozapadni vetar na kratko pojačati.

U sredu dnevni maksimum od +17 na seveozapadu do oko +26 na jugoistoku regiona. Zatim sve do kraja sledeće nedelje suvo, jutra sveža, ponegde i maglovita, dok će dani biti pretežno sunčani i znatno topliji od proseka za ovaj deo godine.

Minimumi od +5 do +15 stepeni Celzijusa, a maksimumi prvo od +15 do +21, a zatim od +17 do +25 stepeni Celzijusa.

"Naznake za bilo kakvu, konkretniju, promenu vremena se na ansamble nizu ECMWF-a počinju javjati tek posle 13.10. a kako je to veoma dalek period promena će sigurno biti i za sada nema nikakvog smisla govoriti o tom mogućem pogoršanju. Sumirano, posle veoma toplog septembra prvi deo oktobra nastavlja ternd temperatura iznad i znatno iznad proseka. Dugi deo meseca bi trebao doneti češću pojavu padavina uz niže temperature ali tek za oko nedelju dana ćemo znati nešto više i tom delu meseca", zaključio je Čubr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: