Petak, 22.09.2023.

10:53

"Invazija" na SAD; Na hiljade njih im se približava

Na hiljade migranata prešlo je u SAD proteklih dana, a veliki broj stiže ih još, autobusima i teretnim vozovima u meksičke pogranične gradove.

Izvor: index.hr

EPA-EFE/Luis Torres

Dramatično povećanje prelazaka u SAD duž granice, a posebno u San Diegu u Kaliforniji, kao i u teksaškim gradovima El Pasu i Igl Pasu, označava prekretnicu nakon što su brojke drastično pale poslednjih meseci, a to bi moglo da stvori nove političke probleme amerikom predsedniku koji kreće u izbornu sezonu.

Džozef Bajden je, podseća Index, u maju pokrenuo novu politiku za odvraćanje ilegalnih prelazaka, uključujući deportaciju migranata i zabranu ponovnog ulaska na pet godina, dok se njegova administracija borila s rekordno velikim migracijama.

Za oko mesec dana strože mere smanjile su stopu prelaska granice za oko 70 odsto.

Ali, nedavni porast broja dolazaka na granicu, u kombinaciji sa znatno većim brojem ljudi na putu prema severu preko Srednje i Južne Amerike, pri čemu se migranti voze opasnim teretnim vozovima kroz Meksiko, sugeriše da učinak mera odvraćanja popušta.

Stručnjaci kažu da SAD nedostaje kapaciteta za zadržavanje i obradu migranata na granici, što administraciji često onemogućava sprovođenje oštrih kazni koje je najavila u maju.

Kao rezultat toga, neki tražioci azila koji ilegalno prelaze bivaju pušteni u SAD s budućim datumom suđenja umesto da budu deportovani.

"Bajdenova administracija donela je pametnu strategiju, ali nema resurse ni kapacitet da je sprovede", rekao je Andrju Sili, direktor Instituta za migracionu politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: