Sreda, 20.09.2023.

09:15

Erdogan i Netanijahu razgovarali o saradnji VIDEO

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i izraelski premijer Benjamin Netanijahu tokom prvog susreta u Njujorku razgovarali su o unapređenju saradnje dve zemlje.

Izvor: Tanjug

Erdogan i Netanijahu razgovarali o saradnji VIDEO
Foto: Profimedia

Takođe su se tokom susreta dogovorili i o skorim uzvratnim posetama.

Erdogan i Netanijahu su se sastali na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, saopštila je Netanijahuova kancelarija.

Erdogan i Netanijahu razgovarali su o političkim, ekonomskim i regionalnim temama, kao i izraelsko-palestinskom pitanju, saopštila je kancelarija turskog predsednika na platformi X (Tviter).

Erdogan je rekao da dve zemlje mogu da sarađuju u oblasti energetike, tehnologije, inovacija, veštačke inteligencije i sajber bezbednosti, navela je kancelarija.

Izraelska televizija Čenel 12 javila je da bi Erdogan mogao sledećeg meseca da obeleži 100. godišnjicu turske Republike hodočašćem u veliku jerusalimsku džamiju.

Ta informacija nije zvanično potvrđena, preneo je Rojters. Odnosi između Turske i Izraela, bivših saveznika, pogoršani su kada su izraelske snage ubile 10 Turaka u napadu 2010. godine na brod aktivista koji su podržavali Palestince, a koji je pokušao da probije blokadu u Pojasu Gaze.

Ankara je tada proterala izraelskog ambasadora, da bi ponovo vratila diplomatskog predstavnika 2016. godine, ali je ambasador ponovo proteran dve godine kasnije zbog ubistva na desetine Palestinaca koji su učestvovali u nasilnim protestima u Gazi.

Izrael je zbog posete lidera palestinskog Hamasa Ankari proterao turskog ambasadora 2018. godine.

Poseta izraelskog predsednika Isaka Hercoga Turskoj u martu 2022, praćena posetom oba ministra spoljnih poslova, pomogla je odmrzavanju odnosa između dve zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: