Ljajić očekuje pobedu

Lider SDPS-a Rasim Ljajić izrazio je uverenje da će posle izbora vladajuću većinu formirati lista "Izbor za bolji život - Boris Tadić" sa srodnim partijama.

Izvor: B92

Subota, 31.03.2012.

11:13

Default images

"Ili će DS formirati koaliciju sa srodnim strankama ili možemo da dođemo do političke blokade", rekao je Ljajić, čija će stranka na predstojeće parlamentarne izbore izaći u koaliciji sa DS.

Ljajić je u intervjuu Tanjugu objasnio da SNS ima mali koalicioni potencijal i da teško može da računa na Demokratsku stranku srbije i Srpsku radikalnu stranku kao potencijalne koalicione partnere, a da je teško verovati i da bi neka od stranaka koje su bile u dosadašnjoj vladajućoj koaliciji mogla da pređe na suprotnu stranu.

Na pitanje da li ostavlja mogućnost za formiranje takozvane "velike koalicije" između DS i SNS, ukoliko nijedna druga mogućnost za formiranje vladajuće koalicije ne bude postojala, Ljajić je rekao da opcija ponavljanja izbora sigurno ne bi bila dobar izbor jer bi tako Srbija čitavu godinu, u vreme krize, provela u izbornim radnjama.

"Ja sigurno sa svojom strankom ne mogu dominantno odlučivati kakva će se koalicija praviti i na potezu je pre svega DS, kao stožerna stranka naše liste. Ne isključujem mogućnost da dođe do pat-pozicije, ali, mislim da je, sudeći po izjavama čelnih ljudi DS i SNS da je takva koalicija nemoguća, opcija da dođe do formiranja velike koalicije svedena na puku teoriju", rekao je Ljajić.

Sa svojim koalicionim partnerima Ljajić, kako kaže, nije razgovarao o raspodeli funkcija u budućoj vladi, i - uprkos spekulacijama medija da je i on jedan od mogućih kandidata za budućeg premijera - ne vidi mogućnost da mu bude povereno mesto predsednika vlade.

"Mesto premijera treba da pripadne najjačoj stranci iz pobedničkog političkog bloka i svaka druga kalkulacija je loša za političku stabilnost vlade, tako da, ako naša lista osvoji najveći broj mandata i bude u prilici da formira većinu, to mesto treba da pripadne DS", rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, neophodno je da zbog teške ekonomske situacije vlada što pre bude formirana i da bude što manja, odnosno da se u vladajućoj koaliciji nađe što manji broj stranaka.

Analizirajući dosadašnji tok predizborne kampanje, Ljajić je rekao da je ona "mnogo teža nego prethodna", jer su građani umorni i prezasićeni političarima i politikom, ali da uprkos tome političari moraju da odole iskušenju da skliznu u populističku retoriku i laka obećanja.

"Nema bajki koje će nas izvući iz krize, moramo svi zajedno da zasučemo rukave i svaki pojedinac mora da se menja da bi društvo moglo da bude promenjeno", rekao je Ljajić, i precizirao da Srbiji predstoje reforma penzionog, zdravstvenog, obrazovnog sistema, poreske politike, tržišta rada, javne uprave.

Kako je poručio, reforme će biti bolne, ali će građani na taj način benefit osetiti za dve ili tri godine.

"Moramo ljudima da kažemo šta nas očekuje, da ne obećavamo desetine hiljada radnih mesta, povećanje plata i penzija, naprosto ova lista ima plan i viziju, ali je najvažnije da ne iskliznemo na teren lakih obećanja koja će skupo da nas koštaju", kazao je Ljajić.

On je izrazio uverenje da će sa svojom Socijaldemokratskom partijom Srbije dati veći doprinos rezultatima liste koju predvodi DS nego na prošlim parlamentarnim izborima, i najavio da će 3. maja, dan uoči početka izborne ćutnje, u Novom Pazaru biti održan veliki predizborni miting liste "Izbor za bolji život - Boris Tadić".

Ljajić je ocenio da će dalji tok izborne kampanje zasigurno biti najprljaviji u Sandžaku, gde, kako je rekao, ta atmosfera traje već dve godine, od kada je muftija Moamer Zukorlić "sa terena vere prešao na teren politike".

Ljajić međutim ne očekuje da Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ), čiji je lider Emir Elfić, brat supruge muftije Moamera Zukorlića, bitnije prekomponuje političku scenu u Sandžaku.

"Oni će biti treća po snazi politička stranka, po svim istraživanjima mi imamo duplo više glasova od drugoplasirane stranke na ovim izborima i ubeđen sam da će tako ostati i 6. maja", kazao je Ljajić, koji obajšnjava da je ambicija SDPS da samostalno formira lokalnu vlast u Novom Pazaru i da bude u vladajućoj koaliciji u ostalim opštinama Sandžaka.

"Svaka kombinacija je moguća, i postoji samo jedna stranka sa kojom ne želimo nikakvu koaliciju, a to je Zukorlićeva stranka", decidan je Ljajić.
Prema njegovim rečima, u Novom Pazaru je u protekle četiri godine za grad urađeno više nego u poslednje četiri decenije, a više nije bilo moguće uraditi kako zbog loše infrastrukture, tako i zbog političke situacije u regiji.

"Nažalost nama je problem bila politička nestabilnost i loša infrastruktura zbog koje nismo mogli da dovedemo strane investitore. Dok imate čoveka koji kao strašilo odbija svakog potencijalnog investitora, ne možete očekivati da neko ulaže u Sandžak", objasnio je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: