Esports B92.net

Battlefield of Eternity – večna borba između anđela i demona

Malo smo bili zauzeti na Blizzard Areni ovih dana, pa smo preskočili taj ponedeljak, ali to ne znači da smo zaboravili na naš serijal. Sa malim zakašnjenjem predstavljamo vam novu HotS mapu – Battlefield of Eternity!

Nikola Rančić Klan RUR
Podeli

Kao što smo i najavili prošle nedelje, naredne dve mape biće iz Diablo univerzuma. Battlefield of Eternity pojavio se u Heroes of the Storm sa prvim eventom “Eternal Conflict” i ujedno predstavlja mapu koja je prva ušla u Nexus pored onih standardnih mapa iz Bete. Definitivno naš favorit što se koncepta mape tiče. Večna borba između demona i anđela, sjajna vizualizacija, nešto potpuno novo što HotS do tada nije imao priliku da vidi.

Za razliku od prve dve mape, koje su imale jako zanimljivi “easter egg”, Diablo mape nisu baš toliko popularne na tom polju. Ipak Blizzard je i ovde, za one hardcore Diablo fanove, ubacio mali hint. Ko je igrao Diabla zna kako se lootuju itemi koje nalazite po mapi. Nažalost, u HotS-u, invertar vam je pun pa nećete moći da lootujete mač kada ga pronađete. Evo gde se on nalazi na mapi:

Na kraju, ako ste aktivirali ovaj mač, pojaviće vam se još itema kod cora. Trenutak koji je isto poznat Diablo igračima, jer skoro potpuno podseća na momenat kada konačno ubijete bossa. Samo što u Nexusu, pohlepni goblin želi svo zlato za sebe. Pogledajte i ovaj simpatični trenutak:

Battlefield of Eternity spada u battleground sa samo dva lejna, pa zbog toga pripada grupaciji najmanjih mapa. Centar dešavanja akcije na ovoj mapi je uvek na sredini, između te večne borbe dva Immortala. Igrači imaju malo vremena da reaguju pre i između tih Immortal faza, i upravo tim koji se bolje snađe između tih faza imaće veliku prednost na mapi.

Generalna taktika

Na ovoj mapi postoje dva pravca kojim možete ići. Prvo treba dobro sagledati svoj i protivnički tim, i odmah na startu proceniti da li vaš odnosno protivnički tim ima bolji damage za Immortala. To vam određuje da li ćete ići u napadački ili defanzivni stav tokom map objectiva. Sa novim gejmplej izmenama, zna se tačno kada se pojavljuje prvi Immortal. Malo je sada taj tajmer pomeren, tačnije na 3. minut, pa imate malo više vremena da stekne prednost u odnosu na vašeg protivnika.

Jako bitna stvar jeste da se potrudite da ne izgubite previše stvari tokom Immortal faze. Igrači često vole da provedu više vremena nego što je to potrebno na sredini mape i tako gube XP ili HP na građvinama bespotrebno. Kada se Immortali nalaze na sever/jug poziciji, pokušajte da pošaljete jednog heroja sa dobrim wave clearom da brzo očisti turu kripova. Pogotovo ako se nalazite u defanzivnom stanju i čekate nalet vašeg protivnika. Tada vaš tim treba da pripazi na trenutak, da se povuče korak nazad i jednostavno sačeka tog heroja koji je otišao na lejn, kako se ne bi našli u situaciji 4v5. Tako, malo po malo, stvarate prednost u XP-u i na sledećoj Immortal fazi imaćete tier prednosti u odnosu na vašeg protivnika.

Poznato je da uvek kada jedan Immortal stigne na 50% HP-a, oni menjanju pozicije. Ukoliko ste na toj zameni vi u zaostatku sa healthom, generalno bi trebalo da idete u defanzivnu poziciju. Samo u slučaju da vaš 4-man može dobro da izonuje protivnike, možete da pošaljete jednog heroja da napada njihovog Immortala.

U slučaju da gubite i vidite da nema načina da pobedite protivnika tokom deffanja, najbolje je da odete kao 5-man na protivničkog Immortala i jednostavno skinete što je više healtha moguće, jer tako olakšavate sebi posao prilikom odbrane. Još jedna stvar koju igrači možda nisu znali jeste da Immortal ima range attack dok ima svoj shield, a da nakon toga prelazi u melee formu. Zbog toga je vrlo bitno da što više skinete healtha Immortala dok ne krene u borbeni položaj, naročito ako nemate dovoljno range heroja koji mogu sa sigurne distance da skinu Immortalu shiled.

Ako nemate dobar “race” sa vašim protivnikom, raspodelite vaš tim na sledeći način: Tenkovi neka idu na vašeg Immortala i samo trebaju da uspore protivnika, znači Stun, Blind ili bilo koji oblik CC-a. Za to vreme vaši assassini bi trebalo da imaju otvoren put ka protivničkom Immortalu. Najbitnije je da imate dobru komunikaciju tokom ove faze, jer je ponekad i brza promena jako bitno. Pogotovo kada se uzme neki kill u međuvremenu.

Heroji koji se prioritizuju na ovoj mapi

Battlefield of Eternity je mapa na kojoj želite da imate heroje koji kroz svoje talente mogu mnogo da doprinesu tokom Immortal faze, a ujedno da ne budu off-meta pikovi, jer onda nemaju korist van map objectiva. Assassini su svakako najbitnija stavka na ovoj mapi, pa zbog toga izdvajamo sledeće heroje: Valla, Greymane, Malthael i Lunara.

Valla se na ovoj mapi isključivo igra na svoj Hungering Arrow bild. Ovaj popularni Q bild pravi neverovatan single target damage, što je odlično za Immortale. Nema ništa prostije, samo birate sve “žute” talente na level 1, 4, 7. U suprotnom, ukoliko se ne igra ovaj bild, Valla nije toliko velika pretnja po vas tokom map objectiva.

Greymane nema neki poseban razlog zašto se našao u našem užem krugu, jednostavno ima najveći basic attack damage dok se nalazi u svojoj Worgen formi. Naravno, pored toga, jedan je od top tier assassina tako da imati njega u timu nikada nije loše.

Malthael je tu zbog svog procentualnog damagea koji pravi sa svojim traitom, ali on je dobar samo dok Immortal ima dosta healtha, kasnije njegov damage slabi. Lunara može da bude opasno oružije za napad ukoliko se odlučite za Nature’s Culling talenat na levelu 7.

Od support heroja možemo da izdvojimo Kharazima i Rehgara kao dva hilera sa najvećim damageom u igri. Naravno podrazumeva se da Kharazim ide na Iron Fist talenat na levelu 1. Double support se generalno ne preporučuje na ovoj mapi, osim ako od starta ne napravite defanzivnu taktiku, jer u suprotnom obično ćete izgubiti trku za Immortala.

Artanis isto može da bude jako zanimljiv pik, upravo zbog svojih talenta. Amateur Opponent je vrlo jako oružije jer pravi čak 150% više štete non-Heoric neprijateljima. Immortali se neće lepo provesti protiv ovog Protossa.

Sylvannas je pik koji želimo najviše da izdvojimo. Jeste da se ne nalazi u meti trenutno, i da je generalno mnogo oslabila, ali njen trait prilikom pusha Immortala može da bude tajno oružuje koje vam je trebalo. Pored toga, kroz određene talente može da napravi i vrlo lepu štetu na Immortalu. Mislite o ovom piku.

Koji lejn je prioritet – kampovi

Generalno Battlefield of Eternity nema lejn koji je prioritet, jer Immortal uvek ide na slabiji protivnički lejn. Ipak kampovi su jako bitna stvar na ovoj mapi. Postoje dva para kampova: Fallen Shaman i Siege kamp. Fallen Shaman kamp ima defitivino najveći uticaj na igru, i možemo slobodno da kažemo da je ovo najjači kamp u igri. Zbog svoje mehanike, bukvalno može da sruši i fort i keep ako se ostavi neodbranjenim.

Kako ovaj kamp ima ogroman uticaj, trudite se da pametno iskoristite njegovu vrednost. Nikada nemojte da zauzmete ovaj kamp, eto tek tako, random. Njega treba natempirati sa Immortal fazom, jer u tom slučaju ostavljate protivnika u pat poziciji. Poslati heroja da brani kamp – gube trku za Immortala. Ostaviti 5-man na sredini mape – protivnik ostaje bez forta. Zato još jednom ponavljamo, uvek uzmite ovaj kamp neposredno pred map objectiv. S obzirom da imate 30 sekundi upozorenje kada se pojavljuje sledeći Immortal, imate sasvim dovoljno vremena da zauzmete ovaj kamp.

Siege kamp nema toliki value kao Fallen Shaman tako da možete da ga zauzmete u bilo koje vreme. Obično se osvoji odmah po završetku Immortala kako bi se stvorio dodatan pritisak na neprijatelja.

Ovim završavamo pregled prve Diablo mape. Narednog ponedeljka, pozabavićemo se sa Infernal Shrines – jedna od najomiljenijih mapa među igračima!

Autor: Nikola Rančić

Izvor: Klan RUR

HotS

HotS: Srpski LastHope je novi igrač Fnatica!

Petar “LastHope” Kovačević, najbolji srpski Heroes of the Storm igrač i jedan od najboljih evropskih Hero League igrača, od danas je i zvanično postao igrač jednog od najboljih svetskih HotS timova i uopšte verovatno i najvećeg svetskog esport brenda – tima Fnatic.

HotS četvrtak 24.05. 20:16 Komentara: 8

HotS: Stigao je novi balans patch

Noćas je na evropske Blizzard servere stigao novi balans patch i čini se da donosi tako puno toga što su se igrači i nadali da će doći, kao da je bio usmeren direktno ka željama igrača.

HotS četvrtak 10.05. 17:16 Komentara: 0

HotS: Fenix nerf, buff za svima omiljenog pandu Chena

U noći između srede i četvrtka stigao je najnoviji patch sa balans izmenama za popularnu Blizzard mobu Heroes of the Storm, nakon što je prvobitno nastao problem sa patchovanjem zbog novog UI sistema, koji je pravio bagove, pa je morao da bude uklonjen.

HotS četvrtak 12.04. 13:01 Komentara: 3

HotS: Fenix spotlight video!

U četvrtak nam je posle skoro mesec i po dana pauze otkriven novi HotS heroj koji stiže u Nexus - legendarni Protoss ratnik Fenix, u njegovoj Dragoon fromi.

HotS petak 16.03. 19:38 Komentara: 0

HotS: Fenix stiže u Nexus!

Nakon skoro mesec i po dana čekanja, konačno smo dobili najavu za novog Heroes of the Storm heroja! U pitanju je Protoss Fenix, i to u njegovoj Dragoon formi, kako su fanovi i želeli!

HotS četvrtak 15.03. 18:37 Komentara: 3
strana 1 od 13 idi na stranu