Zbogom dolaru

Rusija i Kina prelaze na plaćanje u nacionalnim valutama za isporuke energenata, saopštio je potpredsednik Vlade Rusije Aleksandar Novak.

Svet

Izvor: Sputnjik

Subota, 19.11.2022.

12:55

Zbogom dolaru
Ilustracija: Shutterstock/corlaffra

"Za isporučene energetske resurse prelazimo na obračune u nacionalnim valutama, rubljama i u junaima. Na primer, plaćanje za isporučeni gas između Gasproma i Kine obavlja se na paritetnoj osnovi u rubljama i juanima", rekao je Novak za televiziju Rusija 24, prenosi Sputnjik.

Kako je dodao, Rusija i Kina aktivno prelaze na plaćanje u nacionalnim valutama za isporuke nafte i naftnih derivata.

Novak je naglasio da je Kina strateški partner Rusije u azijsko-pacifičkom regionu i u ruskoj trgovini generalno, te da se značajno povećao trgovinski promet između dve zemlje u energetskom sektoru – za 64 odsto izraženo u novcu i za 10 odsto u fizičkom obimu.

Novak je saopštio da Rusija i Kina uskoro treba da potpišu međuvladin sporazum o isporukama dodatnih 10 milijardi kubika gasa Kini preko dalekoistične rute. Zemlje takođe nastavljaju pregovore o realizaciji projekta za isporuke gasa preko gasovoda Snaga Sibira 2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: