Vesti -

Zbacili Gasprom s trona pa sad plivaju u novcu

Noveški Equinor izvestio je da je 2022. godinu zaključio s najvećom dobiti otkada je osnovan.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Foto: Arild Lilleboe / Shutterstock.com
Foto: Arild Lilleboe / Shutterstock.com

Time se pridružio nizu kompanija koje su izvestile o rekordnim rezultatima zahvaljujući snažnom rastu cena gasa i nafte, prenosi Poslovni dnevnik.

Equinorova neto dobit iznosila je u prošloj godini 28,7 milijardi dolara i bila je trostruko veća nego u 2021. i najviša otkada je kompanija osnovana.

Prilagođena operativna dobit udvostručena je u poređenju s godinom ranije, poskočivši na rekordnih 74,9 milijardi dolara. Prethodni rekord iz 2008. godine iznosio je 36,2 milijarde dolara, a proizišao je iz rekordne cene nafte iz Severnog mora.

Kompanija u većinskom vlasništvu norveške države istisnula je prošle godine ruski Gasprom s pozicije vodećeg snadevača Evrope prirodnim gasom u uslovima oštećenih gasovoda i zapadnih sankcija Rusiji zbog rata sa Ukrajinom.

Equinor je prošle godine proizveo dva odsto manje nafte i gasa nego u 2021., ukupno 2,04 miliona barela ekvivalenta nafte dnevno, ali u ovoj godini očekuje povećanje proizvodnje za tri odsto.

Proizvodnja gasa na poljima u matičnoj Norveškoj porasla je prošle godine osam posto dok se proizvodnja nafte smanjila za šest posto, pokazuje Equinorov poslovni izveštaj.

Kompanija većinu dobiti ostvaruje u Norveškoj gde naftne kompanije plaćaju porez po stopi od 78 posto. Napominju da će za 2022. platiti rekordnih 49,9 milijardi dolara poreza.

U 2023. Equinor očekuje kapitalnu potrošnju u rasponu od 10 do 11 milijardi dolara, više-manje u skladu s dosadašnjim planom. Podigli su pak procenu potrošnje u sledeće tri godine, s 12 milijardi na 13 milijardi dolara godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.