Svet

Sreda, 29.03.2023.

17:31

Vlada usvojila nacrt zakona: Ovo su kriterijumi za dolazak radnika u Nemačku

Nemačka vlada dogovorila je nova pravila za useljavanje kvalifikovanih radnika.

Izvor: DPA

Vlada usvojila nacrt zakona: Ovo su kriterijumi za dolazak radnika u Nemačku
Foto: shutterstock, Pixel-Shot

Nacrt zakona koji je usvojila u sredu Nemačku treba da učini privlačnijom za stručnu radnu snagu.

Pored raznih olakšica – kao što su spajanje porodice i priznavanje profesionalnih kvalifikacija – nacrt obuhvata uvođenje takozvane karte šansi, zasnovane na bodovnom sistemu.

Kriterijumi koji se uzimaju u obzir pri izračunavanju broja bodova su poznavanje jezika, profesionalno iskustvo, godine i veze sa Nemačkom.

Karta šansi nudi i mogućnosti za probni rad ili honorarno zaposlenje. Dozvoljena je promena u boravišnu dozvolu radi zaposlenja ili obrazovanja.

"Ovaj princip služi i za otvaranje novih mogućnosti za radnike koji ranije nisu mogli da nađu posao," piše u nacrtu zakona. Uslovi za boravišnu dozvolu u svrhu traženja mesta za obuku su znatno smanjeni.

"Posle pritiska koji je trajao godinama, Nemačka konačno dobija moderan zakon o imigraciji sa bodovnim sistemom zasnovanim na kanadskom modelu," rekla je poslanica liberala u Bundestagu An-Veruška Juriš.

Liberali su jedna od tri stranke vladajuće koalicije.

Međutim, i dalje je potrebno usaglašavanje druge dve stranke sa FDP oko planirane reforme zakona o državljanstvu. Reformu ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer želi u paketu sa nacrtom zakona o useljavanju radnika.

Liberali nisu protiv toga da se u principu dozvoli dvojno državljanstvo i za građane koji nisu iz Evropske unije. Odobravaju i smanjenje minimalnog perioda boravka, obično sa osam na pet godina.

Sa ostalim zahtevima za integraciju – jezikom i obezbeđivanjem sopstvenih sredstava za život – liberali ne žele da prave bilo kakve kompromise i pristaju na manje izuzetaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: