Vesti -

Upozorenje: "Svet na ovo nije spreman"

Američke stope od sedam odsto mogle bi da gurnu američku ekonomiju u recesiju, izazivajući averziju prema riziku na finansijskim tržištima.

Izvor: Capital.ba
Podeli
Foto: shutterstock, TippaPatt
Foto: shutterstock, TippaPatt

Globalna ekonomija možda neće biti spremna da se suoči sa najgorim scenarijem rasta kamatnih stopa u SAD do čak 7 odsto sa stagflacijom, rekao je izvršni direktor investicionog bankarskog giganta JPMorgan Džejmi Dajmon, izvestio je Blumberg.

Od marta 2022. godine, Federalne rezerve SAD (Fed) podigle su referentnu cenu zaduživanja za 525 baznih poena na raspon od 5,25%-5,5% kako bi ukrotile inflaciju. Takozvani ciklus zaoštravanja likvidnosti bio je delimično odgovoran za prošlogodišnji krah kripto tržišta.

Prema rečima Dajmona, Fed će možda morati da nastavi da povećava stope kako bi obuzdao upornu inflaciju, a predstojeći porast cene zaduživanja će verovatno biti štetniji za globalnu ekonomiju.

"Prelazak sa nule na 2 odsto skoro da nije bio nikakav porast. Prelazak sa nule na 5 odsto zatekao je neke ljude nespremne, ali niko ne bi izvukao 5 odsto iz domena mogućnosti", rekao je Dajmon tokom intervjua za Tajms of Indija.

"Nisam siguran da li je svet spreman za sedam odsto", dodao je on.

"Ako će imati manji obim i veće stope, doći će do stresa u sistemu", dodao je Dajmon.

Stope od sedam odsto sa stagflacijom ili uporno visokom inflacijom i nezaposlenošću bi povećale rizik da američka ekonomija padne u recesiju, što je nepoželjan ishod za rizična sredstva poput tehnoloških akcija i kriptovaluta.

Osim toga, nastavak zaoštravanja bi podigao već povišene prinose na američki trezor na višedecenijske maksimume. Obveznice već izgledaju najatraktivnije od 2009. godine, preteći odlivom kapitala iz rizičnih ulaganja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.